Το Flash.gr στο επίκεντρο των σεισμών – Φωτογραφίες από το νησί Άνυδρος
Στο επίκεντρο των σεισμών που αναστατώνουν τους κατοίκους Σαντορίνης και Αμοργού βρέθηκε το Flash.gr. Φωτορεπορτάζ από τη νήσο Άνυδρο.
Στο επίκεντρο της σεισμικής έξαρσης που έχει αναστατώσει από το Σαββατοκύριακο τους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού βρέθηκε το Flash.gr. Οι εκατοντάδες σεισμοί -μεσαίου μεγέθους έως τώρα- προέρχονται από τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού, Σαντορίνης, Ίου και Ανάφης. Περίπου στη μέση αυτής της μεγάλης θαλάσσιας περιοχής βρίσκεται το νησί Άνυδρος. Διοικητικά ανήκει στην Αμοργό και βρίσκεται περίπου εκεί όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν ληφθεί από ταχύπλοο σκάφος σε απόσταση περίπου 8 ναυτικών μιλίων, σε διεθνή ύδατα, από την νήσο Άνυδρο.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το νησί της Ανύδρου κατά την προσέγγιση με το ταχύπλοο.
Λίγα λόγια για την Άνυδρο
Η νησίδα Άνυδρος ή Αμοργοπούλα είναι μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλύεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 20 από τη Σαντορίνη. Διοικητικά, ανήκει στη Τοπική Κοινότητα Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού ενώ πριν το 2011 ανήκε στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του Δήμου Θήρας. Η Αμοργοπούλα είναι ιδιόκτητο νησί από το 1860. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα.
Το νησί είναι απομονωμένο και έχει χαρακτηριστεί βιότοπος CORINE. Στο νησί απαντώνται φυτά ενδημικά των Κυκλάδων, όπως τα Allium luteolum, Fibigia lunarioides, Origanum calcaratum, Pimpinella pretenderis και Trigonella rechingeri και δύο σπάνια είδη ερπετών, το Cyrtodactylus kotschyi solerii x saronicus και το σιλιβούτι της Αμοργού (Podarcis erhardii amorgensis).