Το εξωτικό ταϊλανδέζικο πιάτο που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος
Πάντα πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε, αλλά αυτό το πιάτο είναι θανατική καταδίκη.
Tο κόι πλα είναι το «σούσι» ή, καλύτερα, το ωμό ψάρι της Ταϊλάνδης. Φτιάχνεται από κιμά ωμού ψαριού, αλεσμένο με βότανα, μπαχαρικά και χυμό λεμονιού. Στην Ταϊλάνδη είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαγητό, αλλά εξίσου συνηθισμένες είναι και οι μολύνσεις με ένα παρασιτικό σκουλήκι που ζει μέσα στο ψάρι.
Από τι φτιάχνεται το κόι πλα
Η διαφορά του κόι πλα από το σούσι είναι ότι το τελευταίο φτιάχνεται από υψηλής ποιότητας ωμό ψάρι που έχει ελεγχθεί. Το πρώτο παρασκευάζεται από ψάρια του γλυκού νερού, από τον ποταμό Μεκόνγκ που δέχεται μεγάλες ποσότητες λυμάτων. Οι αρχές έχουν παρατηρήσει μια ασυνήθιστη συχνότητα χολαγγειοκαρκινώματος λόγω της διατροφής.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο Δρ. Ναρόνγκ Κουντικέο, χειρουργός ήπατος, εξηγεί στην Agence France-Presse ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Αλλά κανείς δεν ξέρει γι’ αυτό, γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν ήσυχα σαν φύλλα που πέφτουν από ένα δέντρο».
Ο Δρ. Κουντικέο χαρακτηρίζει το πιάτο «σιωπηλό φονιά». Τα ποσοστά μολύνσεων με το παρασιτικό σκουλήκι φτάνουν μέχρι και το 80%, αλλά οι ντόπιοι αντιδρούν στην ενημέρωση και τις απαγορεύσεις. Το Isaan έχει την υψηλότερη καταγεγραμμένη συχνότητα χολαγγειοκαρκινώματος, ή καρκίνου των χοληφόρων οδών, στον κόσμο.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μόλυνση είναι το μαγείρεμα του ψαριού. Η αλήθεια είναι ότι η παράδοση είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, αλλά ο Δρ. Κουντικέο, που έχει χάσει και τους δύο γονείς του από χολαγγειοκαρκίνωμα, αρνείται να σταματήσει τις προσπάθειες.