Το εμβόλιο και οι γυναίκες 30 - 39 που σκέφτονται να κάνουν παιδιά ή είναι έγκυοι
Η προαναγγελία του πρωθυπουργού στο πρόσφατο διάγγελμά του για την έναρξη των εμβολιασμών στις ηλικίες 30-39, γίνεται εδώ και λίγες ώρες πράξη αλλά η συμμετοχή είναι ένα ζητούμενο.
Και πως να μην είναι, όταν χθες το απόγευμα λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας υπήρξε σύσταση προς τις εγκύους να προτιμούν εμβόλια της τεχνολογίας mRNA (δλδ Pfizer και Moderna) από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Με φράσεις όπως "θα είναι περίπου σίγουρο" ή "μία τυπικότητα δεν μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή στη χώρα μας" (σ.σ η αναπαραγωγή δεν θα σταματήσει, ο εμβολιασμός κινδυνεύει) η πραγματικά λαμπρή και σοβαρή επιστημών περισσότερο έσπειρε αμφιβολίες παρά διαβεβαίωσε περί του ασφαλούς. Για να μην προσθέσω και την θέση της κ. Αθηνάς Λινού που "άναβε κόκκινο" για όλες και όλους τους τριαντάρηδες με με όσα είπε στο ραδιόφωνο του ALPHA
(Δείτε το πλήρες σχετικό απόσπασμα από 11.12 και μετά)
https://m.youtube.com/watch?v=HTw66OiaIVo
Νωρίτερα όλη μέρα χθες το ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνε στις επιφυλάξεις και τις "νέες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδί".
Και επειδή στη χώρα μας ο μέσος όρος πρώτου τοκετού είναι ακριβώς σε αυτές τις ηλικίες 30 με 39 αντιλαμβάνεστε το ζήτημα που δημιουργείται.
Μετά τον "μουντζούρη" που έπαιξαν με το εμβόλιο της astrazeneca επί πολλές εβδομάδες οι μεγαλύτερες ηλικίες αλλάζοντας μαζικά τα ραντεβού τους οι ποσότητες των βρετανικών εμβολίων που περίσσεψαν είναι μεγάλες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να διοχετευτούν μαζικά ως μονόδρομος για τις ηλικίες 30-39.
«Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», ανέφερε βέβαια η κυρία Θεοδωρίδου παραπέμποντας στις σχετικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε επίσης ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% είναι ασφαλή στην κύηση και ότι μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγησή τους κατά την κύηση.
«Επομένως αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για τις εγκύους. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Μπορεί να έκανε λόγο για επιστημονική τυπικότητα όμως μία τέτοια πληροφορία από την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου υγείας λίγη ώρα πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 σίγουρα δεν συμβάλλει στην προσέλευση.
Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις.
Αναρωτιέμαι όμως αν οι γυναίκες (έγκυοι ή μη, αφού δυνητικά όλες σε αυτή την ηλικία των 30-39 έχουν ανοιχτό το αναπαραγωγικό ενδεχόμενο) που ενημερώθηκαν τη συγκεκριμένη στιγμή και με το συγκεκριμένο τρόπο αν θα σπέυσουν να εμβολιαστούν με το βρετανικό εμβόλιο.
Δυστυχώς την αμφιβολία ( που δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν) τη δημιουργούν οι ίδιες οι αρχές και οι επιστήμονες και όχι οι δημοσιογράφοι ή οι πολίτες.