Το «Δόγμα Μπάιντεν» ανατρέπει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο
Τι και αν Έλληνες και Αμερικανοί δήλωσαν πως επιθυμούν ένα «ήρεμο καλοκαίρι», όπως εξελίσσονται τα πράγματα, γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη τουρκικού επεισοδίου με πρωταγωνιστή τον γνωστό-άγνωστο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μονάχα που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η υπομονή των ΗΠΑ εξαντλήθηκε και αυτό φάνηκε από την άμεση αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την σκληρή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες του «σουλτάνου» στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχοντας ξεκόψει από την αρχή της θητείας του τις βλέψεις του Τούρκου ηγέτη για υπόγειες επαφές με τον Λευκό Οίκο, συνεχίζει στην σκληρή γραμμή του. Το «Δόγμα Μπάιντεν» διαφέρει πολύ με εκείνα των προκατόχων του και δη με του Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ξεκίνησε όλη αυτή την ιστορία πριν από αρκετές δεκαετίες, με τις ΗΠΑ να δίνουν μια σχετικά ελεγχόμενη δύναμη σε χώρες σαν την Τουρκία.
Το «Δόγμα Μπάιντεν» το είδαμε στην πράξη με το καλημέρα, όταν ο νέος πλανητάρχης έκανε σχεδόν 5 μήνες να έρθει σε μια πρώτη επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν- και αυτό για να του ανακοινώσει ότι θα αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων- το είδαμε με το πάγωμα των αερομαχητικών F-35 μέχρι νεοτέρας και φυσικά με την επιβολή των ψηφισμένων από το Κογκρέσο κυρώσεων, μέσω του νόμου CAATSA, για την αγορά των ρωσικών S-400.
Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ατζέντας του «Δόγματος Μπάιντεν» αποτελεί ο επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο έμπειρος νομοθέτης έχοντας ήδη «προηγούμενα» με τον Ερντογάν, ζητάει επιπλέον κυρώσεις κατά της Άγκυρας, μετά τις προκλήσεις στα Βαρώσια.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μενέντεζ είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένος με την γειτονική χώρα και ούκ ολίγες φορές έχει αναφέρει ότι δεν την θεωρεί έμπιστη σύμμαχο του ΝΑΤΟ.
Και πως να μην την θεωρεί δηλαδή, όταν από τη μια διαπραγματεύεται για την απομάκρυνση των S-400 και από την άλλη βγαίνει στο φως ότι έχουν κάνει παραγγελία και δεύτερη παρτίδα! Ακόμη και οι παλαιότεροι και πιο συντηρητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έχουν κουραστεί με αυτές τις κοροϊδίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε πρόσφατη παρουσία της στην διαδικτυακή εκδήλωση του PSEKA (παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη), καταδίκασε για πολλοστή φορά τον Ερντογάν και τις πρακτικές του στην Κύπρο.
Πελόζι και Μενέντεζ δεν είναι απλοί πολιτικοί. Είναι κύρια όργανα της προεδρίας Μπάιντεν και σημαντικά γρανάζια του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οπότε, διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις τους, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο επιτέλους αλλάζουν και η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ιδρώνει.
Ο Ερντογάν θέλει να παίξει τα «ρέστα» του στην περιοχή, τόσο για να σωθεί πολιτικά όσο και για να αποδείξει ότι τα καταφέρνει και χωρίς την βοήθεια κανενός. Ωστόσο το μόνο που θα πετύχει είναι να εκνευρίσει περαιτέρω τους Αμερικανούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολύ σύντομα τα Αμερικανικά γεωτρύπανα της EXXON Mobil είναι εκείνα που θα εργάζονται μαζί με την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.
Όσο λοιπόν ο «σουλτάνος» θα κλιμακώνει την κατάσταση, η Λευκωσία θα ενδυναμώνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Εδώ υπενθυμίζω πως η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου επί προεδρίας Μπάιντεν στην Τουρκία, δεν ήταν για καλό.
Το ταξίδι της αναπληρώτριας ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, πριν ένα μήνα, είχε ως σκοπό να καταστήσει σαφές πως οι S-400 δεν μπορούν να παραμείνουν επί Τουρκικού εδάφους ενώ λόγος έγινε και για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί έστειλαν κάποιον για «τρίξει» τα δόντια στην Άγκυρα.
Η κα. Σέρμαν δεν φημίζεται για τα φιλοτουρκικά της αισθήματα και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη όταν συνάντησε τον Σεντάτ Ονάλ.
Ο Τζο Μπάιντεν υπολογίζει την Κύπρο και γνωρίζει καλύτερα από όλους ακόμη και τις πιο σκοτεινές πτυχές του Κυπριακού. Ας μην ξεχνάμε πως ξεκίνησε και ο ίδιος την καριέρα του στα έδρανα της Γερουσίας.
Το Κυπριακό ήταν από τα πρώτα του θέματα που τον απασχόλησαν και τον έκαναν να έρθει πιο κοντά με τον Ελληνισμό. Το «Δόγμα Μπάιντεν» είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τον Ερντογάν και ένας καταλυτικός παράγοντας για την πρόοδο στην επίλυση ενός διεθνούς ζητήματος. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η Αμερικανική προεδρία θα συνεχίσει έτσι μέχρι τέλους.