Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού - Το παρασκήνιο πίσω από την «ιερή Fintech»

Τα τελευταία χρόνια τα εκκλησιαστικά πράγματα είναι η αλήθεια ότι περνούν κάτω από το ραντάρ. Η Εκκλησία ως θέμα επικαιρότητας «δεν κόβει εισιτήρια» όπως λένε και οι πιο παλιοί από μένα. Για αυτό η υπόθεση με την περιβόητη Fintech, έμοιαζε πολύ καλή για να είναι αληθινή. Κάποιες εκκλησιαστικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει σχετική κινητικότητα και υπόβαθρο πίσω από τη δημιουργία μιας Fintech.
Όταν όμως είδα -πολύ αργά το βράδυ της Δευτέρας- την επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου κάπου μπερδεύτηκα, μιας και -χωρίς να διαψεύδει την υπόθεση της ίδρυσης της Fintech- έβγαζε από το κάδρο τη ΔΙΣ. Αποφάσισα λοιπόν να «ανακατέψω λίγο την κόλαση» και κατηφόρισα κατά το Κολωνάκι.
Άκουσα πολλά και διάφορα αλλά για να μην μιλώ με γρίφους θα σας τα κάνω «πενηνταράκια».
Δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες για το πώς γίνεται η αδειοδότηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Είναι περίπλοκη διαδικασία με πολύ «σκληρές» δικλείδες ασφαλείας που επιβλέπεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως από ότι καταλαβαίνω το «business plan» όσων πιέζουν για την «ιερή Fintech» συνοψίζεται στην φράση που αρέσκεται να χρησιμοποιεί συχνά πυκνά ένας συνομιλητής του Αρχιεπισκόπου που λέει ότι ως Εκκλησία «δεν έχουμε λεφτά αλλά έχουμε brand». Πάντως χωρίς λεφτά -και μιλάμε για κεφάλαια τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ – η Τράπεζα της Ελλάδος αποκλείεται να πει «γένοιτο» για την «ιερή Fintech».
Από ό,τι διασταύρωσα για την «τράπεζα της Εκκλησίας» όσα έχουν δρομολογηθεί έχουν γίνει εν αγνοία της διοίκησης. Δηλαδή η Ιερά Σύνοδος ούτε γνωρίζει, ούτε έχει δώσει τη συγκατάθεσή της. Μάλιστα, ερήμην της έγινε αποδέκτρια δωρεάν μετοχών από την ΙΚΕ που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε «ιερή Fintech», όπως αποκαλύφθηκε.
«Μα καλά μόνες τους δόθηκαν οι μετοχές στην Εκκλησία;» θα με ρωτήσετε. Όχι, θα σας απαντήσω εγώ.
Δυο είναι αυτοί που κινούν τα νήματα της υπόθεσης «ιερή Fintech». Αφενός ο γνωστός οικονομολόγος και μάνατζερ Άγγελος Φιλιππίδης που ίδρυσε την Financial Innovation Holding, που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε «εκκλησιαστική Fintech» και αφετέρου ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, που είναι γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου.
Με αφορμή όσα δημοσιεύτηκαν για την «ιερή Fintech» ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος αρχίζει να μπαίνει στο στόχαστρο μητροπολιτών που του καταλογίζουν «ανεξέλεγκτη ελευθερία» κινήσεων -για να το πω εύσχημα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που εκθέτει την Ιερά Σύνοδο με πρωτοβουλίες του. Πριν δυο χρόνια είχε διοργανώσει φιέστα -παρουσία και του πρωθυπουργού- για ένα φιλόδοξο κέντρο Logistics της Εκκλησίας στο Σχιστό, που ούτε καν έφτασε στο επίπεδο της μελέτης βιωσιμότητας.
Μάλιστα, ο Νικόδημος Φαρμάκης είναι αυτός που χειρίζεται την υπόθεση με τα ακίνητα στη Βουλιαγμένη και πλέον οι φωνές που θέτουν ερωτήματα για όσα δρομολογούνται στο εκκλησιαστικό Real Estate αρχίζουν να ακούγονται δυνατά. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και ελπίζω να μην τριτώσει το κακό» όπως μου είπε και ένας ιερωμένος με περγαμηνές στα οικονομικά.