Το χιουμοριστικό σκίτσο του Αρκά για τον έρωτα με λίγο... Αλτσχάιμερ
Λένε ότι ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, ακόμα και αν κάποιες λεπτομέρειές του ανασύρονται δύσκολα από τη μνήμη, λόγω ηλικίας...
Με αυτή τη θεματική ενότητα, τον έρωτα δηλαδή σε προχωρημένη ηλικία θέλησε να μας καλημερίσει σήμερα 21/3 ο Αρκάς!
Ο γνωστός σκιτσογράφος επέλεξε αυτή τη φορά για πρωταγωνιστές ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Οι δυο τους κάθονται στον καναπέ και συζητούν για τον έρωτα....
«Μπορεί τώρα να με μισείς» λέει ο παππούς Αριστείδης στη σύζυγό του, «αλλά κάποτε ήσουν ερωτευμένη». Και εκείνη κάνοντας πώς δεν καταλαβαίνει ότι το άλλο της μισό μιλά για τον δικό τους έρωτα του απαντά: «Πράγματι! Θυμάσαι τον Αριστείδη;».
Έτσι ο Αρκάς βάζει την δική του πινελιά με αρκετή δόση χιούμορ και μια στάλα ειρωνείας.
Τι είναι η νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ);
Η νόσος Alzheimer αποτελεί τον κυριότερο εκπρόσωπο μιας ομάδας νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που προκαλούν άνοια (Dementia). Ο γενικός περιγραφικός όρος «άνοια», αναφέρεται σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξασθένηση των γνωστικών (νοητικών) λειτουργιών, σε βαθμό που να επηρεάζεται η ικανότητα για ανεξάρτητη διαβίωση. Στα συμπτώματα της άνοιας, συμπεριλαμβάνονται συχνά, εκτός της νοητικής έκπτωσης, συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές.
Η νόσος Alzheimer, χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή ανάπτυξη παθολογικών διεργασιών σε τμήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρικών κυττάρων και την ατροφία του εγκεφάλου. Καθώς οι διεργασίες αυτές προσβάλλουν ολοένα και ευρύτερες περιοχές, τα συμπτώματα γίνονται προοδευτικά περισσότερα και εντονότερα. Το συνηθέστερο αρχικό σύμπτωμα είναι η διαταραχή της πρόσφατης αυτοβιογραφικής μνήμης.
Παλαιότερα, η νόσος Alzheimer αποδιδόταν συχνά με τον όρο «γεροντική άνοια». Ο όρος αυτός έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τη σύγχρονη Νευρολογία. Η νόσος Alzheimer (και η άνοια εν γένει), δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος. Είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, η συχνότητα της οποίας αυξάνει σημαντικά στην τρίτη ηλικία, όμως οι παθολογικές βιολογικές διαδικασίες που τη χαρακτηρίζουν, έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετά έτη πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Επίσης, αν και είναι ασύνηθες, η νόσος Alzheimer μπορεί να εκδηλωθεί και πριν την ηλικία των 60.
Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της νόσου είναι σημαντικό, καθιστώντας την μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Είναι μια νόσος που, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, επιφορτίζει σωματικά και ψυχολογικά και την οικογένεια.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που να αναστρέφει ή να σταματά τις βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών. Υπάρχουν ωστόσο θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και να ενισχύσουν τη λειτουργικότητα, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής και μείωση της επιβάρυνσης των φροντιστών.