Το αντίο του πολιτικού κόσμου στον Χένρι Κίσινγκερ - «Τέλος μιας εποχής»
Ο Χένρι Άλφρεντ Κίσινγκερ, Γερμανο-Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός, καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων και συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.
Μια από τις πιο ισχυρές και πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματίας, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1973 έως το 1977 υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον (1973-1974) και Τζέραλντ Φορντ (1974-1977). Επίσης, από το 1969 έως το 1975, υπηρέτησε και ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών στη προεδρία Νίξον και στην προεδρία του προεδρία Φορντ.
Υπήρξε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ το 2002 διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 («Επιτροπή 9/11»), προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Χένρι Κίσινγκερ άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν μια από τις πιο αξιόπιστες και χαρακτηριστικές φωνές της εξωτερικής πολιτικής. Τον θαύμαζα διότι όταν ήταν μικρός ξέφυγε με την εβραϊκή του οικογένεια από τη μανία των Ναζί και μετά τους πολέμησε μέσω του αμερικανικού στρατού. Όταν αργότερα υπηρέτησε τις ΗΠΑ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, βρέθηκε στο πλευρό δυο προέδρων και συμβούλευσε πολλούς άλλους. Είμαι ευγνώμων για τις συμβουλές του αλλά πιο πολύ για τη φιλία του.»
Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας:
«Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν καλός φίλος του κινεζικού λαού. Είναι πρωτοπόρος και οικοδόμος των σινο-αμερικανικών σχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουένμπιν σε συνέντευξη Τύπου. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προωθήσουν το στρατηγικό όραμα, το πολιτικό θάρρος και τη διπλωματική σοφία του Κίσινγκερ... και να προωθήσουν την υγιή, σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Γουάνγκ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι έστειλαν τα συλλυπητήριά τους στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά και στους οικείους του Κίσινγκερ.
Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν:
«Το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μια ρεαλιστική γραμμή εξωτερικής πολιτικής, η οποία κάποτε επέτρεψε την άμβλυνση των διεθνών εντάσεων και την επίτευξη των σημαντικότερων σοβιετικών-αμερικανικών συμφωνιών που συνέβαλαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας. Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω προσωπικά με αυτόν τον βαθύ, εξαιρετικό άνθρωπο πολλές φορές και αναμφίβολα θα διατηρήσω την πιο όμορφη ανάμνησή του».
Πρωθυπουργός Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου:
«Ο θάνατος του Χένρι Κίσινγκερ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, κατά την οποία η τρομερή διανόηση και η διπλωματική του ανδρεία διαμόρφωσαν όχι μόνο την πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά είχαν επίσης βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια σκηνή. Είχα το προνόμιο να τον συναντήσω σε πολλές περιπτώσεις, η πιο πρόσφατη ήταν μόλις πριν από δύο μήνες στη Νέα Υόρκη. Κάθε συνάντηση μαζί του δεν ήταν απλώς ένα μάθημα διπλωματίας αλλά και ένα μάθημα πολιτικού λόγου. Η κατανόησή του για την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων και οι μοναδικές του γνώσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας ήταν απαράμιλλες».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον:
«Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν ένας μεγάλος πολιτικός και ένας βαθύτατα σεβαστός διπλωμάτης που θα λείψει στην παγκόσμια σκηνή», είπε ο Κάμερον στο X. «Ακόμη και στα 100 του, η σοφία και η στοχαστικότητα του έλαμψαν».
Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:
«Είχα το προνόμιο να συναντηθώ με τον Κίσινγκερ αρκετές φορές. Ένας ευγενικός άνθρωπος και ένα λαμπρό μυαλό που, πάνω από εκατό χρόνια, διαμόρφωσαν τη μοίρα ορισμένων από τα σημαντικότερα γεγονότα του αιώνα. Ένας στρατηγός με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια.»
Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς:
«Ο Χένρι Κίσινγκερ διαμόρφωσε την αμερικανική εξωτερική πολιτική όσο λίγοι άλλοι. Η δέσμευσή του στη φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ήταν σημαντική και παρέμεινε πάντα κοντά στη γερμανική πατρίδα του. Ο κόσμος έχασε έναν σπουδαίο διπλωμάτη».