Παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας από τον Χακάν Φιντάν: «Υπάρχει πολιτική πίεση»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να "αγνοήσει την πολιτική πίεση" για να επιτευχθεί πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Άνοιγμα σε Αθήνα από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπουλη , το 2024 επικράτησε θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική πρόοδος στα ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτή την πρόθεσή έχει και ο Ταγίπ Ερντογάν ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια αποφασιστικότητα βλέπει και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα σε επίπεδο ηγεσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό το περιβάλλον προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την επίλυση των διαφορών που ταλανίζουν τις δύο πλευρές εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που προκύπτουν «από την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η «εσωτερική πίεση» που ασκείται στην ελληνική πλευρά δημιουργεί ένα «διαφορετικό πλαίσιο» για τη διαχείριση των προβλημάτων, υπονοώντας ότι αυτή η πίεση εμποδίζει την ορθολογική προσέγγιση, κατά τον ίδιο. «Αν η πίεση βασιζόταν αποκλειστικά στο συμφέρον, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, θα μπορούσε να βρεθεί μια πιο ρεαλιστική και εποικοδομητική βάση για τη διαχείριση των ζητημάτων», είπε, αφήνοντας αιχμές για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Στη συνέχεια, ο Χακάν Φιντάν έθεσε το ζήτημα των χρονικών περιορισμών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσής λύσεων εντός του 2025, πριν οι δύο χώρες εισέλθουν σε περιόδους εκλογικών δράσεων. Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη στις δύο χώρες μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας και τη διατήρηση της θετικής δυναμικής.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τούρκου ΥπΕξ:
«Η θετική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ειδικά η θετική σχέση που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγεσίας, μας παρέχει ένα πραγματικά καλό περιβάλλον για να λύσουμε καλύτερα τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την κοντινή και μακρινή περίοδο, και αυτό προσπαθούμε να το συνεχίσουμε. Επί του παρόντος τα προβλήματα είναι δύο ειδών.
Πρώτον, το ίδιο το πρόβλημα. Με άλλα λόγια, όταν δύο λογικά μυαλά ενώνονται σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει εσωτερική πολιτική ή εξωτερική πολιτική επιρροή, τίθεται θέμα πώς βλέπουν το πρόβλημα στο Αιγαίο και άλλα θέματα, καθώς και τα ζητήματα στη Δυτική Θράκη. Εδώ δίνουμε βάρος. Από την άλλη πλευρά, η εικόνα που προκύπτει όταν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδίως οι τομείς της εσωτερικής πολιτικής, μπαίνουν στο παιχνίδι. Φυσικά, δεν βλέπω κανένα κακό να το πω συγκεκριμένα εδώ: Βλέπουμε ότι η εσωτερική πολιτική πίεση στην ελληνική πλευρά δημιουργεί μια διαφορετική βάση για τη διαχείριση των σημερινών προβλημάτων. Νομίζω δηλαδή ότι αν η εσωτερική πολιτική πίεση βασιζόταν μόνο στο συμφέρον, θα μεταφερόταν με την εξεύρεση μιας πιο ορθολογικής βάσης, όπως στην Τουρκία.
Όμως σε αυτό το σημείο κατανοούμε την κατάσταση των συνομιλητών μας, ιδιαίτερα του (Έλληνα) Πρωθυπουργού και του (Έλληνα) Υπουργού Εξωτερικών. Αυτό είναι γεγονός της ζωής, έτσι θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αυτό μας κάνει να χάνουμε λίγο χρόνο, εφόσον δεν χάνουμε την εστίασή μας, εφόσον δεν χάνουμε την πρόθεσή μας, όσο η δημόσια υποστήριξη είναι μαζί μας, αλλά τελικά θα συνεχίσουμε να προχωράμε με αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να σημειώσουμε θετική πρόοδο τις επόμενες ημέρες αρκεί η ελληνική και η τουρκική κοινή γνώμη να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία. Σημασία έχει το θάρρος του αρχηγού, αγαπητοί φίλοι. Ποιος θα λάβει την πολιτική στήριξη και έγκριση της κοινής γνώμη για αυτό το θέμα και θα λύσει το πρόβλημα επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο; Ο Πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα δείξει και αποδείξει ότι είναι έτοιμος για αυτό σε πολλά θέματα. Βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σοβαρή αποφασιστικότητα σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι και οι δύο χώρες θα κάνουν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας σωστά την επόμενη χρονιά, ειδικά το 2025, προτού έρθουν σε εκλογική φάση».