Το αφεντικό της Apple έχει... λόγους που δωρίζει ένα εκατ. δολάρια για την ορκωμοσία Τραμπ
Η παλιά σχέση του Τιμ Κουκ με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ και η βαριά καμπάνα στην Apple για πραβιάσεις της ιδιωτικότητας των πελατών της.
Επαφές με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη δεύτερη υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι επιδιώκουν οι επικεφαλής πολλών μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, κάνοντας δωρεές που κατευθύνονται στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της υπερδύναμης.
Συγκεκριμένα, ο CEO της Apple Τιμ Κουκ θα προσφέρει 1 εκατομμύριο δολάρια, ποσό το οποίο θα λάβει η επιτροπή που οργανώνει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέφεραν στην ιστοσελίδα Axios πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Η δωρεά έρχεται ως επιστέγασμα μιας μακράς σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και είχαν δειπνήσει στο Μαρ-α-Λάγκο τον περασμένο μήνα.
Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Axios εκτός από τον Τιμ Κουκ κι άλλοι επικεφαλής εταιρειών έχουν κάνει επταψήφιες δωρεές στην επιτροπή διοργάνωσης της ορκωμοσίας του Τραμπ σε μια προσπάθεια «να ρίξουν γέφυρες» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και εταιρείες όπως οι Amazon, Open AI, Toyota Motor της Βόρειας Αμερικής και οι εταρείες κρυπτονομισμάντων Kraken, Ripple και Ondo.
Η μακρά συνεργασία Κουκ-Τραμπ
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα ο Τιμ Κουκ θεωρεί ότι η τελετή ορκωμοσίας είναι μια μεγάλη αμερικανική παράδοση και δωρίζει το συγκεκριμένο ποσό «στο πνεύμα της ενότητας». Η Apple, που καταβάλλει τους περισσότερους φόρους από οποιονδήποτε άλλον στις ΗΠΑ, δεν αναμένεται να κάνει ανάλογη δωρεά ως εταιρεία.
Η καμπάνα των 95 εκατ. δολαρίων στην Apple
H δωρεά του Κουκ έρχεται αφού η Apple συμφώνησε να καταβάλει 95 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμό για ομαδική αγωγή, που υποστήριζε ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε την «εικονική «βοηθό» Siri για να κρυφακούει τους πελάτες της που χρησιμοποιούσαν τα iPhone και άλλες συσκευές της παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά τους.
Σύμφωνα με την ομαδική αγωγή η Apple ενεργοποιούσε κρυφά για πάνω από μια δεκαετία την Siri και οι παράνομες ηχογραφήσεις μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από διαφημιστές για στοχευμένες διαφημίσεις.
Η εταιρεία, έχει χαρακτηρίσει «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» την ιδιωτικότητα, δεν παραδέχθηκε κάποια αδικοπραγία της στον διακανονισμό, που υπεβλήθη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και θα πρέπει να πάρει έγκριση από το δικαστή Τζέφρι Γουάιτ.
Εφόσον εγκριθεί ο διακανονισμός εκατομμύρια χρήστες της Apple θα μπορέσουν να διεκδικήσουν έως και 20 δολάρια ανά συσκευή, που καλύπτεται από την πρόταση. Όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο δικόγραφα, μόνον 3% έως 5% των επιλέξιμων πελατών αναμένεται να εγείρουν αξιώσεις.