Το 0,8% έγινε 2,6% στα επιτόκια και ο Μητσοτάκης τράβηξε... Αυτιά για effect
"Όλοι παρακολουθούν τα πάντα" είναι η φράση που ακούγεται συχνά στα δημοσιογραφικά γραφεία και το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της πορείας της Ελληνικής οικονομίας.
Η εκλογολογία και οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις οριζόντιων παροχών με μικρές απαλλαγές ή επιδόματα δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τα κέντρα αποφάσεων. Το Μητσοτάκης effect που ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη στην αρχή της διακυβέρνησης και στο οποίο αναφέρθηκε με ειρωνεία ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προχθές στη Βουλή σε σχέση με την τωρινή εξέλιξη των οικονομικών δεικτών, έπρεπε με κάποιο τρόπο να επανέλθει προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές. Επελέγη λοιπόν η συγκεκριμένη συνέντευξη για να αλλάξει το μήνυμα.
Και μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρονται γαλαντόμα στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με παροχή ρευστότητας και γενικότερη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, όμως οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν καμία τέτοια διάθεση. Οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει μεταξύ άλλων σύμφωνα με τους αναλυτές να αντλήσουν από τις διεθνείς αγορές 14 δισ. ευρώ στην 4ετία έως το 2026 για τους στόχους MREL και ίσως χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου μετά τη λήξη (τέλος 2022) της εποπτείας. Οι ίδιες εξάλλου θα πρέπει να χορηγήσουν μεγάλα δάνεια στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης γεγονός για το οποίο έσπευσε σήμερα μέσω δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο να τοποθετηθεί και ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οι τράπεζες βλέπουν τον τελευταίο μήνα με ιδιαίτερη ανησυχία την κατακόρυφη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας. Το ίδιο και άλλες επιχειρήσεις που βγαίνουν με ομόλογα στις αγορές. Ο πρωθυπουργός λοιπόν είχε ως βασικό στόχο να βάλει τέλος στην εκλογολογία, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, και κυρίως να κάνει λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ των ευάλωτων στο εξής.
Το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να συνεχιστεί μέσα σε κλίμα σταθερότητας για την Ελληνική οικονομία. Μόνο αν επιτευχθεί η κατάκτησή της θα παύσουν να αντιμετωπίζονται ως "σκουπίδια" τα ελληνικά ομόλογα. Με τα μισά στελέχη της κυβέρνησης όμως να κοιτάζουν το ημερολόγιο και να οργανώνουν τον πολιτικό τους γραφείο για πρόωρες εκλογές δουλειά δεν γίνεται, οπότε έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα.
Μένει να δούμε αν μετά από αυτή τη συνέντευξη/μήνυμα υπήρξε... "Μητσοτάκης effect" για τους υπουργούς οι οποίοι πιέζονται καθημερινά για ελαφρύνσεις και παραχωρήσεις. Η ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει για το ΦΠΑ, τα αιτήματα των αγροτών και μία σειρά άλλων ανοιχτών μετώπων.