Την Τετάρτη το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν: Ζητούμενο η επαναπροσέγγιση - Με σταθερές θέσεις η Αθήνα, με διάθεση για παζάρια η Άγκυρα
Σχεδόν 16 μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναβρίσκονται την Τετάρτη 12/7, αυτήν τη φορά στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ με ζητούμενο την περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στην προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επαναλάβει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ Κι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει ότι οι δύο χώρες «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου». Το ευκταίο για την ελληνική πλευρά είναι να ξεκινήσουν σύντομα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι διερευνητικές επαφές που έχουν παγώσει από το 2022.
Δεν εξαιρούνται οι κόκκινες γραμμές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για το πώς η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ευελπιστώντας να γίνει ένα ακόμη βήμα προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να εξαιρεί τις κόκκινες γραμμές που παραμένουν ενεργές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά υπέρ του διαλόγου: «Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με την γείτονα χώρα, από εκεί και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης».
Τα παζάρια της Άγκυρας και η ηρεμία της Αθήνας
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στον απόηχο της ηχηρής υπαναχώρησης του Ερντογάν στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς υπάρχει σκεπτικισμός για τα ανταλλάγματα που ζήτησε και πήρε η Άγκυρα και φυσικά τις αντίκτυπο θα έχουν οι ελιγμοί αυτοί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ωστόσο στο ελληνικό στρατόπεδο επικρατεί ηρεμία γνωρίζοντας ότι το τουρκικό ενδιαφέρον για τη στροφή προς τη Δύση είναι οι εξοπλισμοί από τις ΗΠΑ. Και η αυτοπεποίθηση της Αθήνας έχει να κάνει με δύο παράγοντες:
Πρώτον ότι ακόμα κι αν η Τουρκία πετύχει -με αυστηρές προϋποθέσεις- μια διαδικασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16, η χώρα μας δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι να την απειλεί. Η Τουρκία θα χρειαστεί χρόνια για τη διαδικασία και ως τότε εμείς θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία αναβάθμισης του δικού μας στόλου F-16, ενώ, παράλληλα, θα περιμένουμε τα πρώτα F-35.
και
Δεύτερον είναι ξεκάθαρο ότι η επιχείρηση επαναπροσέγγισης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία περνάει μέσα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς ο κ. Ερντογάν δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντες του ΝΑΤΟ στο Νοτιοανατολικό σκέλος του.
Διαβάστε: Μενέντεζ: Συζητώ με την κυβέρνηση για τα F-16 στην Τουρκία αλλά πρέπει να τερματιστεί η επιθετικότητα της Άγκυρας
Ποιοι θα μετέχουν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Χθες κλείδωσε και η σύνθεση των αποστολών που θα παραστούν στη συζήτηση των δύο ηγετών. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργό Άννα-Μαρία Μπούρα. Απέναντι τους θα κάτσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος του Ερντογάν Τσαγατάι Κιλίτς. Θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η παρέμβαση Μπάϊντεν
Παράλληλα, η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, θεωρείται για αρκετούς πίεση προς τον Ερντογάν. Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στη Λιθουανία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNNi αποκάλυψε τη στρατηγική του για Ελλάδα και Τουρκία.
Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως «η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας».
Μπαράζ συναντήσεων
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν θα είναι η μόνη ελληνοτουρκική συνάντηση. Θα υπάρξουν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Άμυνας Νίκου Δένδια με τους Τούρκους ομολόγους τους, αφού τόσο ο Γεραπετρίτης όσο και ο Δένδιας κατάφεραν με την ανάληψη των καθηκόντων τους και με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με τους Τούρκους να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.
Το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέσκι.