Τιμολόγια νερού: Βήμα πίσω από τον Σκυλακάκη - Δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στο νερό
Αυτό που ζητάμε είναι κατανάλωση με μέτρο, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ δεν απέκλεισε «κόφτη» στην κατανάλωση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης φάνηκε να προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα μέτρα για το νερό, διαβεβαιώνοντας ότι ο έλεγχος της τιμολόγησης του νερού από την Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και η ενοποίηση των ΔΕΥΑ με ενίσχυσή τους με 250 εκατ. ευρώ, θα πιέσουν προς κάτω τους λογαριασμούς ύδρευσης.
Οι νέες διευκρινίσεις ήρθαν μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που, μιλώντας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια του νερού είπε ότι «δεν πάμε σε αυξήσεις στο νερό. Τα τιμολόγια θα μείνουν ως έχουν. Το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φθηνό. Όταν κάποιος το καταναλώνει πολύ, είναι φυσιολογικό να το πληρώνεις περισσότερο».
Ωστόσο τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσαν ότι είναι υπό συζήτηση η αύξηση της τιμής του νερού στα όρια όμως του πληθωρισμού ενώ ζήτησαν κατανάλωση με μέτρο. Βέβαια, ακόμα και στο όριο του πληθωρισμού να είναι κάποια πιθανολογούμενη αύξηση, αυτό σημαίνει 3% άνοδο στα τιμολόγια, με βάση τον πληθωρισμό του Αυγούστου 2024, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.
Το σίγουρο είναι ότι με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΕΥΔΑΠ, εφόσον συνεχιστούν η ανομβρία και οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και τα επόμενα χρόνια, τότε τα υδάτινα αποθέματα έχουν χρόνο ζωής μόλις τέσσερα χρόνια. Ανεξαρτήτως του αν θα γίνουν, λοιπόν, αυξήσεις το σίγουρο είναι ότι αν ο φετινός χειμώνας δεν φέρει βροχές και χιόνι στα βουνά, τότε από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και «κόφτη» στην κατανάλωση.
«Σε αυτή τη φάση αυτό που ζητάμε είναι κατανάλωση με μέτρο… Σε ένα χρόνο από σήμερα, αφού δούμε τί είδους χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε αν πρέπει να υπάρχουν και διοικητικά μέτρα για να περιοριστεί η κατανάλωση» ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση, από πλευράς κυβέρνησης, για ιδιωτικοποίηση του νερού. Παράλληλα, τόνισε πως οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα φέρουν μειώσεις στα τιμολόγια του νερού.
«Φαντασίωση η ιδιωτικοποίηση του νερού»
«Η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των νερών νομίζω ότι είναι ένα όνειρο της αριστεράς. Το φαντάζονται τη νύχτα, για να φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει διαδήλωση. Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Από μας, πάντως, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν ακριβαίνει, τελικά, το νερό, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που γίνεται, είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θέτει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό. Σήμερα έχουμε παρόχους νερού. Οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Εκτός Αθηνών, το υπόλοιπο μισό της Ελλάδας, έχει περίπου 300 διαφορετικούς παρόχους. Όλοι αυτοί, από την ώρα που ενεργοποιείται η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (ΡΑΥ) θα ελέγχονται στον τρόπο με τον οποίον τιμολογούν το νερό».
Σημειώνεται πως η αρμοδιότητα, πλέον, του ελέγχου των τιμολογίων όλων των φορέων του νερού, περνάει στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως, μέχρι τέλος του μήνα.
Ο Υπουργός επισήμανε πως σκοπός της μεταρρύθμισης, που προβλέπει και ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 250 εκατ. ευρώ, είναι να γίνουν οι ΔΕΥΑ λειτουργικά ικανότερες και οικονομικά περισσότερο βιώσιμες, διευθετώντας τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους. «Συνεπώς, εκεί που είχαν τεράστια χρέη, ξαφνικά θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη βιωσιμότητα… Προσέξτε, δεν μπορώ να πω ένας - ένας πάροχος από τους 296 παρόχους, όταν θα περάσουν από την ΡΑΥ, πώς θα τους κρίνει και πώς θα τους βρει, αλλά η μέση τιμή του νερού από την ώρα που βάζουμε εμείς ένα τεράστιο ποσό για να ελαφρύνουμε όλους αυτούς τους παρόχους, προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να αυξηθεί. Έχει λόγο -κατά μέσο όρο- μάλλον να μειωθεί, παρά να αυξηθεί».