Τηλεργασία: Ποιος τεχνολογικός «κολοσσός» καλεί τους εργαζομένους του να επιστρέψουν στα γραφεία τους
Ύστερα από ένα χρόνο τηλεργασίας, ο τεχνολογικός «κολοσσός» της Google επιτρέπει σε ορισμένους εργαζόμενους του να επιστρέψουν ξανά στο κλασικό εργασιακό τους περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μία από τις πρώτες στην Αμερική που αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή το καθεστώς της τηλεργασίας, λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Με την ανάπτυξη των εμβολιασμών και την άρση των lockdown η κατάσταση αλλάζει και ήδη ο Ceo της Google, Σούνταρ Πιτσάι, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε όλους τους υπαλλήλους τους, τους παροτρύνει να επιστρέψουν και πάλι πίσω στα γραφεία τους για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, επικαλούμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα..
Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι «Big Tech» εξ' αποστάσεως;
Όπως μεταδίδει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, στο email, ο Πιτσάι τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο γραφείο λέγοντας «Για περισσότερα από 20 χρόνια, οι υπάλληλοί μας έρχονται στο γραφείο για να λύσουν ενδιαφέροντα προβλήματα – σε ένα καφέ, γύρω από έναν πίνακα ή κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού κρίκετ.»
Επιπλέον, σε μέρη όπου έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας, «σχεδόν το 60% των λεγόμενων Googlers έχει προτιμήσει το φυσικό εργασιακό περιβάλλον από την τηλεργασία» αποκαλύπτει ο Πιτσάι. Για τον ίδιο, ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, θα έβρισκε το 60% των υπαλλήλων να δουλεύει ξανά στο γραφείο τους, το 20% να βρίσκεται σε «νέες τοποθεσίες» και το 20% να εργάζεται από το σπίτι.
Σχετικά με το εργασιακό καθεστώς που σκοπεύει να υιοθετήσει από εδώ και στο εξής ο τεχνολογικός κολοσσός, ο CEO της Google, δηλώνει πως οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στο γραφείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες και τις υπόλοιπες δύο θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν «από όπου τους ταιριάζει καλύτερα». Ορισμένοι υπάλληλοι, ωστόσο, «θα πρέπει να εργάζονται από το γραφείο περισσότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα λόγω της φύσης του αντικειμένου τους που δεν διευκολύνεται από την τηλεργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πως σκοπεύουν να κινηθούν οι υπόλοιπες εταιρείες;
Πολλές εταιρείες, όπως στη Silicon Valley, υποστήριζαν φανατικά πως η εργασία από το σπίτι θα γίνει ο κανόνας μετά την πανδημία. Η διοίκηση του Twitter, έχει ανακοινώσει επίσημα πως οι εργαζόμενοι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να εργάζονται από το σπίτι «για πάντα» ενώ και το Facebook συνεχίζει να στηρίζει την εξ αποστάσεως εργασία.