Τηλεοπτικό τοπίο: Τα συνδρομητικά κανάλια στην ελεύθερη τηλεόραση με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Τη δυνατότητα σε εταιρείες λειτουργίας συνδρομητικών πλατφορμών τηλεόρασης, όπως η Nova, η Cosmote και η Vodafone, να αναπτύξουν δραστηριότητες ελεύθερης τηλεόρασης δίνει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Πριν από ένα έτος, η Nova είχε κάνει σχετική προσφυγή στις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας να προσαρμοστεί το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο στο ευρωπαϊκό, που προβλέπει αυτήν τη δυνατότητα.
Τεκμαίρεται έτσι από κύκλους της αγοράς πως η Nova θα εκμεταλλευθεί τη σχετική αλλαγή στο ελληνικό νομικό καθεστώς που διέπει τα τηλεοπτικά δίκτυα, πληροφορία που επιβεβαιώνουν πηγές της μητρικής εταιρείας της. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στα μέσα του 2022 επενδυτικό σχήμα, που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς συνδέεται με τον Σέρβο επιχειρηματία Ντράγκαν Σόλακ, απέκτησε από τη Motor Oil το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, η οποία ελέγχει το ομώνυμο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο Ντράγκαν Σόλακ είναι ιδρυτής και μέτοχος μειοψηφίας του ομίλου United Group (την πλειοψηφία ελέγχει η BC Partner), ο οποίος είναι η μητρική εταιρεία της Nova. Γι’ αυτόν τον λόγο πιθανολογείται πως σύντομα, και μετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, η εν λόγω συμμετοχή στην Alpha Δορυφορική Τηλεόραση θα περάσει στη United Group. Ο όμιλος της Motor Oil δεν έχει σχέδια για περαιτέρω μεταβίβαση ποσοστού του στην Alpha Δορυφορική.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, «η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση των υφιστάμενων περιορισμών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233) ως προς την απόκτηση άδειας παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσων επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης από κατόχους άδειας συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου. Οι υφιστάμενοι περιορισμοί συνιστούν, ουσιαστικά, απόλυτη απαγόρευση συμμετοχής σε επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης συνδρομητικής λήψης, η οποία θέτει ζήτημα συμβατότητας με την οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία των νομικών προσώπων που προστατεύεται συνταγματικά».
Προσθέτει, δε, ότι αν και «παραμένει ο κανόνας ότι ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης, ωστόσο τίθενται αυστηρές, πλην όμως αναγκαίες και αναλογικές προϋποθέσεις, συμβατές με το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), η συνδρομή των οποίων επιτρέπει τη συμμετοχή των εν λόγω εταιρειών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης».
Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή εταιρείας συνδρομητικής τηλεόρασης σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης «είναι δυνατή, εφόσον με τη συμμετοχή της δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και δεν θίγεται η αντικειμενική, πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», αναφέρει η τροπολογία.
Επιπλέον, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως με τη ρύθμιση αυτή «επιτυγχάνεται η μη νόθευση αντικειμενικής, πλουραλιστικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς όρους στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα και με τις επιταγές της ενωσιακής νομοθεσίας και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηματική και οικονομική ελευθερία των νομικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται, των μέσων μαζικής ενημέρωσης».