Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία σε 1 εβδομάδα - Τι είναι η γραμμή 10201
Στις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ ενάντια στην εγκληματικότητα, την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα ανηλίκων, αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης
Στο σχέδιο δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όπως σημείωσε, ενεργοποιήθηκε η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων, 10201. Με αυτή την τηλεφωνική γραμμή μπορεί άμεσα και απλά ένα παιδί, ένας γονιός, αλλά και κάθε πολίτης, να καταγγείλει ένα περιστατικό βίας και παραβατικότητας, κάθε μορφής, εναντίον ανηλίκων.
Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας και θα δέχεται τηλεφωνήματα για περιστατικά που αφορούν όλη την Ελλάδα.
Αποστολή της γραμμής είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών, με στόχο την άμεση και ενιαία ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθεί μια ειδική εφαρμογή που έχει ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των ανηλίκων για την βία και την παραβατικότητα και την ενθάρρυνση τους, ώστε να καταγγείλουν περιστατικά και να ζητήσουν βοήθεια, μέσα από μία εύχρηστη φόρμα.
Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 752 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και κινητοποιήθηκε για 66 γυναίκες - θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε 488 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 278 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές 14 θύματα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safehouses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους.
Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 6.800 έλεγχοι, 305 προσαγωγές και 152 συλλήψεις.
Επιπλέον για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας πραγματοποιήθηκαν 374 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν περίπου 96.000 άτομα, προσήχθησαν 4.300 και συνελήφθησαν 1.740.