Τηλεφωνικές απάτες: Πώς να προστατευθούμε από επιτήδειους
Με σοκ στο νοσοκομείο ηλικιωμένη που έδωσε 20.000 ευρώ σε απατεώνες. Την έπεισαν ότι ο γιος της χρειαζόταν χειρουργείο.
«Ακριβά» πλήρωσε μία ηλικιωμένη γυναίκα στην Κέρκυρα την τηλεφωνική απάτη που υπέστη από επιτήδειους, με την άτυχη γυναίκα να καταλήγει στο νοσοκομείο με ισχυρό σοκ.
Πιο συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε στην ηλικιωμένη, υποδυόμενος τον γιατρό και λέγοντας ότι ο γιος της έχει τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο και χρειάζεται να δώσει κάποια χρήματα προκειμένου να πραγματοποιηθεί χειρουργείο.
Η γυναίκα έντρομη έδωσε στους δράστες 20.000 ευρώ. «Η γυναίκα τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό. Ήταν όλες οι οικονομίες που είχε», τόνισε στο Action 24 ο Νίκος Μποζίκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, τέτοια περιστατικά έχουν γίνει πλέον πολύ συχνά στην Κέρκυρα.
Σε ερώτηση για το αν οι δράστες μπορούν να εντοπιστούν, ο Νίκος Βασιλάκος, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, σημείωσε: «Είναι εύκολο όταν δεν είναι ηλεκτρονική απάτη. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, μπορεί να υπάρχει υλικό από κάμερες, από περαστικούς, που να αξιοποιηθεί».
«Όσο κι αν πολλοί είναι αρνητές των καμερών, οι κάμερες έχουν γίνει πολύτιμα εργαλεία στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας», πρόσθεσε.
Στέλνοντας ένα μήνυμα στους τηλεθεατές για την προστασία τους από ενδεχόμενη τηλεφωνική απάτη, επισήμανε: «Τίποτα δεν κρίνεται στο δεκάλεπτο ούτε στην ώρα. Δεν γίνεται να σε παίρνει κάποιος στο τηλέφωνο και να σου λέει ‘έλα να σώσεις το παιδί σου, δώσε χρήματα’».
Τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει πάντα έντονη δυσπιστία σε τέτοιου είδους τηλεφωνήματα, κάλεσε όσους τα δέχονται να ελέγχουν πρώτα τις πληροφορίες αυτές, ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους.
Σχετικά με το αν είναι δυνατόν να εντοπιστεί το τηλεφωνικό ίχνος των επιτήδειων, ο Νίκος Βασιλάκος απάντησε ότι είναι δύσκολο:
«Το έχουμε κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις και έχουμε καταλήξει στις λεγόμενες αλλοδαπές sim». «Ο δράστης φυλάσσει τον πομπό του», είπε, προσθέτοντας ότι οι δράστες συνήθως παρακολουθούν πρώτα τα θύματά τους και ελέγχουν την ευαλωτότητά τους.
Προέτρεψε επίσης όλους τους πολίτες να χρησιμοποιούν «έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων» στα κινητά τους τηλέφωνα.