Τι τρώμε τον Δεκαπενταύγουστο μετά τη Νηστεία της Παναγίας
Τι περιλαμβάνει το τραπέζι την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, μίας από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας.
Η νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πίστης και της λατρείας των Ορθόδοξων Χριστιανών. Το διάστημα πριν από τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι μια περίοδος που νηστεύουμε.
Στη νηστεία της Παναγίας νηστεύουμε από κρέας, γαλακτερά, ψάρι, λάδι, κρασί. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου νηστεύουμε προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της μεγαλύτερης Θεομητορικής εορτής του ορθοδόξου εορτολογίου. Η νηστεία αυτή είναι αυστηρή. Νηστεύουμε από λάδι όλες τις ημέρες. Κατάλυση οίνου και ελαίου έχουμε μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές που παρεμβάλλονται.
Τι τρώμε όμως τον Δεκαπενταύγουστο; Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία που επιβάλει η ορθόδοξη πίστη, στο γιορτινό τραπέζι κυριαρχεί συνήθως το κρέας που συμπληρώνεται με πολλά άλλα παραδοσιακά εδέσματα, ανάλογα με τον τόπο.
Ενδεικτικά, μερικά παραδοσιακά πιάτα του Δεκαπενταύγουστου είναι: η γίδα βραστή με πιλάφι, το ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο, το παραδοσιακό στιφάδο στην Εύβοια, η παστιτσάδα η κερκυραϊκή, το κυκλαδίτικο ρόστο.
Πρέπει να τονιστεί όμως ότι εάν φέτος η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) τύχαινε να είναι ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, η Ορθόδοξη παράδοση επιτάσσει να τρώμε ψάρι και όχι κρέας.