Τι θα γινόταν στη Γη αν οι άνθρωποι δεν είχαν υπάρξει ποτέ - Εντυπωσιακό βίντεο
Έχετε φανταστεί πως θα ήταν ο πλανήτης μας αν η ανθρωπότητα δεν είχε υπάρξει ποτέ; Ένα ενδιαφέρον βίντεο δίνει απαντήσεις και προβληματίζει.
Αν και είμαστε σίγουροι ότι το ζωικό βασίλειο θα ήταν ευτυχισμένο αν οι άνθρωποι δεν είχαν υπάρξει ποτέ, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ήταν η Γη αν δεν είχαμε ποτέ εξελιχθεί από πίθηκοι. Το μοναδικό σχετικό σενάριο που έχει φτάσει μέχρι και τη μεγάλη οθόνη είναι αυτό του «Πλανήτη των Πιθήκων», όπου μαϊμούδες με σούπερ νοημοσύνη είναι οι κυρίαρχοι στον πλανήτη...
Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο ερχομός της ανθρωπότητας έχει φέρει καταστροφικές επιπτώσεις στη Γη, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη ρύπανση και την καταστροφή των οικοτόπων να είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που η Μητέρα Γη θα ήταν καλύτερα χωρίς εμάς. Είναι αναπόφευκτο ότι, μια μέρα, κάτι θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα από το πρόσωπο του πλανήτη, και είτε είναι κάτι σαν τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους είτε κάποιο είδος τεχνητής νοημοσύνης α λα Matrix, δύσκολα οι άνθρωποι θα κυριαρχούν για πάντα. Το ερώτημα είναι, αν θα έχει απομείνει τίποτα από τον πλανήτη μέχρι να φύγει και ο τελευταίος άνθρωπος.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει επί του παρόντος τα 8,2 δισεκατομμύρια, έχουμε μαζευτεί πολλοί στη Γη (ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη αποτελείται από νερό). Τι θα συνέβαινε όμως στον πλανήτη αν απλά δεν είχαμε υπάρξει ποτέ;
Όπως αναφέρει άρθρο της Unilad, πρώτον, η κατανομή των ζώων θα ήταν πολύ διαφορετική. Λόγω του κυνηγιού και της εκδίωξης των ζώων από τους φυσικούς τους βιότοπους, έχουμε δει πολλά είδη να εξαφανίζονται. Χωρίς τους ανθρώπους, θα μπορούσαν τίγρεις και ζέβρες να περιφέρονται σε όλη την Ευρώπη, ενώ μεγάλες γάτες και αρκούδες θα μπορούσαν να «κόβουν βόλτες» παντού.
Φανταστείτε όπου τώρα «βασιλεύουν» τσιμεντουπόλεις να υπήρχαν μόνο καταπράσινα τοπία. Σε ένα περιβάλλον όπου τα ανθρωπογενή τοξικά αέρια δεν θα αποτελούσαν μέρος της εξίσωσης, το στρώμα του όζοντος θα ήταν πλήρες και ο βυθός της θάλασσας θα ήταν απαλλαγμένος από ναυάγια και καλώδια.
Η ανθρωπότητα έχει και τα καλά της
Όσον αφορά τις θετικές επιπτώσεις της ανθρωπότητας στον πλανήτη, το μεγαλύτερο μέρος του καλού που κάνουν οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα ως απάντηση στο να αναιρέσουν τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Για παράδειγμα, η βελτίωση του περιβάλλοντος με τη δεντροφύτευση είναι μόνο επειδή κόβουμε τα δέντρα εξαρχής.
Προφανώς και η ανθρωπότητα δεν έχει φέρει μόνο την καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό πως στο βίντεο επισημαίνεται πώς καταπολεμούμε ενεργά τις δασικές πυρκαγιές και σώζουμε ορισμένα ζώα καθώς και τα οικοσυστήματά τους. Δημιουργούνται επίσης νέοι βιότοποι μέσω σχεδίων όπως η βύθιση παλαιών βαγονιών για τη δημιουργία υποθαλάσσιων υφάλων. Δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό αντισταθμίζει τη ζημιά που έχουμε κάνει στους φυσικούς υφάλους, αλλά τουλάχιστον μερικοί άνθρωποι προσπαθούν. Ομοίως, έχουμε εργαστεί για να σώσουμε ορισμένα είδη ζώων που διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί μέχρι τώρα.
Αν υποθέσουμε ότι δεν είχαμε καταστρέψει τον πλανήτη εξαρχής, θα μπορούσαμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στη Γη.
Το τελευταίο «καλό» που έχουν κάνει οι άνθρωποι είναι όσον αφορά την παρακολούθηση του Διαστήματος και τη δυνατότητα εντοπισμού αστεροειδών που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη Γη. Όσο περισσότεροι αναπτύσσεται η επιστήμη, τόσο πιο πιθανό είναι να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε μια άλλη καταστροφή όπως αυτή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους.
Ωστόσο, το βίντεο καταλήγει: «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουμε προκαλέσει δυστυχώς είναι πολύ σημαντικές και υπερτερούν κατά πολύ, οτιδήποτε κι αν κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση».