«Τέρμα τα όπλα»: Τι σημαίνει το τελεσίγραφο Μπάιντεν στον Νετανιάχου για τη Ράφα
Αναλυτές στις ΗΠΑ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη στάση του Αμερικανού προέδρου
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, o Τζο Μπάιντεν έδειξε όχι πια τη δυσφορία του για την πολιτική του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά έστειλε ένα σαφές τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη χερσαία επέμβαση στη Ράφα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους αμάχους, καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, που έφυγαν από τα βόρεια για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ ανέστειλαν και την αποστολή ενός φορτίου όπλων προς το Τελ Αβίβ.
Όμως, το ερώτημα είναι τι φέρνει αυτή η κίνηση της Ουάσιγκτον, του σημαντικότερου συμμάχου του Τελ Αβίβ.
Με τις δηλώσεις αυτές, ο Μπάιντεν λέει ουσιαστικά στον Νετανιάχου ότι πρέπει να πάει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, εκεχειρία και εν τέλει συμφωνία για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι το φορτίο των όπλων για το οποίο μιλάμε -το οποίο δε θα πάει στο Ισραή- δεν έχει καμία σχέση με το πακέτο των 26 δισ. που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πριν από μερικές εβδομάδες. Καθώς επίσης και ότι δεν είναι καν απαραίτητο για να προχωρήσει στην επιχείρηση.
Το πακέτο των 26 δισεκατομμυρίων της στρατιωτικής βοήθειας συνεχίζεται κανονικά, καθώς οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ, δεδομένου ότι μιλάμε για τη μόνη δημοκρατική χώρα στη Μέση Ανατολή.
Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος στέλνει το μήνυμα -και είναι σαφές- ότι δεν επιθυμεί χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και δεν θέλει να συμμετέχει με όπλα, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο να εμπλακεί σε μία υπόθεση παραβίασης του διεθνούς δικαίου, αν τα όπλα της χρησιμοποιηθούν σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Αντιδράσεις στις ΗΠΑ από τη στάση του Μπάιντεν
Σύμφωνα με αναλυτές, όμως, το τελεσίγραφο του Τζο Μπάιντεν είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και τελικά πολύ διχαστικό.
Κατ' αρχάς στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς ο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις ότι «άγεται και φέρεται από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος του», η οποία τελικά δεν είναι ευχαριστημένη ούτε από αυτή την απόφαση.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ – από τη μία πλευρά να μη φέρει τα αποτελέσματα που θέλει στο εσωτερικό εν όψει των εκλογών και, από την άλλη, να πολώσει την ισραηλινή πολιτική σκηνή απέναντι στις ΗΠΑ.
Ειδικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Νετανιάχου να αλλάξει πολιτική, δεδομένου ότι ο δηλωμένος στόχος του είναι ένας και μοναδικός – η εξάρθρωση της Χαμάς.
Με δεδομένο ότι ο Νετανιάχου θα προχωρήσει με αυτό το σχέδιο, ο Μπάιντεν ρισκάρει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό του Ισραήλ και εν τέλει στην περιοχή.
Επίσης, δέχεται επικρίσεις ότι με αυτές τις κινήσεις δίνει εφόδια στη Χαμάς σε μία στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και η Χαμάς δε δέχεται τίποτα άλλο εκτός από μόνιμη εκεχειρία, που φυσικά δε θα τη δώσει το Ισραήλ πριν πέσει στα χέρια του ο Σινουάρ, ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα.
Όσον αφορά γενικά τον εξοπλισμό του Ισραήλ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα έχει πολύ μεγάλη παραγωγή όπλων, εισάγει όπλα από πολλές χώρες και η στρατιωτική βοήθεια των 26 δισ. θα φτάσει κανονικά.
Ενδεχόμενο εμπάργκο θα είχε νόημα μόνο αν γινόταν από όλες τις χώρες που προμηθεύουν με όπλα το Τελ Αβίβ.