Τι σημαίνει για την Ευρώπη η εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας - Ο απρόβλεπτος Όρμπαν
Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ανησυχούν οι Βρυξέλλες, τη στιγμή που η Βουδαπέστη δηλώνει ότι επιδιώκει μία ήρεμη περίοδο.
Από την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παρά το ιστορικό του πρωθυπουργού, Βικτόρ Όρμπαν, που προκαλεί διαρκώς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ουγγαρία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί μία ήρεμη, χαλαρωτική περίοδο.
Ωστόσο ακόμα και το σλόγκαν που επέλεξε η Βουδαπέστη, το «Make Europe Great Again» που θυμίζει το «Make America Great Again» του Ντόναλντ Τραμπ δεν προμηνύει μία ήρεμη Προεδρία.
Παρότι ο σκοπός της Προεδρίας είναι η χώρα που την αναλαμβάνει να γίνει ένας ισορροπιστής μεταξύ των διαφορών των χωρών, το ερώτημα είναι αν η Ουγγαρία μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Και παρότι η Βουδαπέστη και οι διπλωμάτες της δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό θα κάνουν, το πρόβλημα είναι ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν τους πιστεύει.
Τα τελευταία χρόνια, η Βουδαπέστη είναι διαρκώς ένα αγκάθι στα πλευρά της ΕΕ, καθυστερώντας, για παράδειγμα, τις κυρώσεις στη Ρωσία, μπλοκάροντας τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καταστρέφοντας την έννομη τάξη στο εσωτερικό της χώρας και, γενικά, δημιουργώντας διαρκώς προβλήματα.
«Τελειώστε τις δουλειές, πριν έρθει ο Όρμπαν»
Ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Όρμπαν δε θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να επιβάλει – ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να επιβάλει – την ατζέντα του. Άλλωστε, οι πιέσεις προς τη Βελγική προεδρία το προηγούμενο διάστημα ήταν ξεκάθαρες: «Ολοκληρώστε τις συμφωνίες πριν έρθει ο Όρμπαν και κάνει μεγαλύτερη ζημιά».
Για παράδειγμα, μέχρι τις αρχές του προηγούμενου μήνα, η Βουδαπέστη συνέχιζε να μπλοκάρει σημαντικές συμφωνίες ενοχλώντας τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ. Υπήρξαν ακόμα και συζητήσεις να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία το δικαίωμα της ψήφου.
Το καλό νέο σε όλα αυτά είναι ότι η Ουγγρική Προεδρία δεν ξεκινάει σε μία σημαντική νομοθετική περίοδο για την ΕΕ.
Εξ άλλου, αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες ασχολούνται με το να εγκαταστήσουν τη νέα ευρωπαϊκή ηγεσία που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μόλις η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν πάρει το πράσινο φως από το ευρωκοινοβούλιο, οι χώρες θα πρέπει να ορίσουν τους νέους Επιτρόπους και, στη συνέχεια, ένας ένας θα περνούν από μία εξαντλητική ακροαματική διαδικασία στο ευρωκοινοβούλιο πριν το διορισμό τους.
Έως ότου η Κομισιόν αρχίσει να εργάζεται πάνω σε νέα νομοθετήματα, η Προεδρία της Ουγγαρίας θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Φόβοι για συσπείρωση της Ακροδεξιάς
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα δούμε… πυροτεχνήματα. Όλοι αναμένουν ένα σόου του Όρμπαν για τα ΜΜΕ στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο πέρυσι ζήτησε να αποδυναμωθεί από μία σειρά αποφάσεων η Ουγγαρία.
Με αυτό το δεδομένο, το πιθανότερο είναι το επόμενο εξάμηνο ο Όρμπαν να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να αναδειχθεί στη διεθνή πολιτική σκηνή. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, έχει δείξει επανειλημμένως τη συμπάθειά του για τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Ζινπίνγκ, καθώς και τον ενθουσιασμό του για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να ενώσει τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, τα οποία αυξάνουν διαρκώς την επιρροή τους στις κυβερνήσεις των χωρών τους.