Τι σχεδιάζει η ομπρέλα στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης και ο Τσίπρας
« Σιωπητήριο» ως το Σαββατοκύριακο , οπότε και έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τουΣΥΡΙΖΑ , έχουν σημάνει τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μια και δεν θέλουν να δίνουν επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση.
Στην συνεδρίαση αυτή, «η μητέρα των μαχών» όπως την χαρακτηρίζει στέλεχος της «Ομπρέλας», θα γίνει σαφές αν μπορεί να υπάρξει, έστω και θεωρητική συνύπαρξη στο κόμμα, του Στέφανου Κασσελάκη και όσων τον στηρίζουν με τα στελέχη που στήριξαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και αρκετούς «πασοκογενείς».
Τα περισσότερα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Σύριζα θεωρούν πως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει δυνατότητα να πορευθούν μαζί ως το συνέδριο, ιδίως τώρα που ο χρόνος πραγματοποίησης του απομακρύνεται μια και «αυτό βολεύει τους σχεδιασμούς της ομάδας. που πατρονάρει τον πρόεδρο», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Έτσι φαίνεται πως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι το σημείο καμπής. Το σημείο που θα φανεί τι ακριβώς θα γίνει με την ενότητα του Σύριζα αλλά και αν θεωρηθεί κάτι τέτοιο ανέφικτο, πότε και ποιες κινήσεις ακολουθήσουν.
Αυτό που φαίνεται να περιμένουν όσοι αντιδρούν στις επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας, είναι να δουν αν στην εισήγηση του θα είναι ενωτικός και κυρίως αν οι οποιεσδήποτέ αναφορές σε ενότητα, συμπόρευση και άλλα, θα έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα, δηλαδή την απόσυρση των παραπομπών στο πειθαρχικό των στελεχών τους.
Παράλληλα, περιμένουν να δουν ποια πολιτική κατεύθυνση θα χαράξει με την ομιλία του ο κ Κασσελάκη, αφού θεωρούν πως κινείται «σε θολά και άγνωστα νερά» και μακριά από «τα νερά της ιδεολογικής κατεύθυνσης του συγκεκριμένου χώρου της ανανεωτικής αριστεράς».
Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Σύριζα, επισημαίνουν πως δεν φτάνει στα λόγια να υπάρξουν εκκλήσεις για ενότητα, θα πρέπει να υπάρξουν όχι μόνον κινήσεις αποφόρτισης του κλίματος με ματαίωση των πειθαρχικών διαδικασιών αλλά και κάποιες οργανωτικές αλλαγές, ώστε να γίνει σαφές πως στην «διοίκηση» του κόμματος μετέχουν όλες οι πλευρές του πολιτικού χώρου που εκφράζει ο Σύριζα.
Πάντως και τα στελέχη αυτά, εκτιμούν ότι είναι αρκετά δύσκολο για τον κ. Κασσελάκη, να αλλάξει κατεύθυνση και κυρίως να «μοιράσει» την εξουσία που έχουν τώρα όσοι τον στήριξαν και σε άλλες πλευρές. « Θα χάσει τα στηρίγματα του», λένε χαρακτηριστικά.
Τι θα κάνει ο Αλέξης
Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί την εσωκομματική αντιπολίτευση, είναι ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Οι περισσότεροι έχουν πεισθεί ότι βρισκόταν πίσω από την εκλογή Κασσελάκη, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του .
Έτσι περιμένουν να δουν αν θα παρευρεθεί στην συνεδρίαση της ΚΕ και αν θα αποφασίσει να μιλήσει , για να δουν «προς τα που το πάει». Βέβαια, όσο περνά ο καιρός, οι περισσότεροι, ακόμα και «πρώτα ονόματα» του υπουργικού συμβουλίου του Σύριζα, έχουν αρχίσει να του ρίχνουν ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στο κόμμα, μιλώντας μάλιστα ακόμα και για «προσωπικά παιχνίδια».
Τα προβλήματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης
Το κεντρικό τέλος πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες με την σημερινή ηγετική ομάδα, είναι η μη ύπαρξη συνοχής τους. Φαίνεται πως βρίσκονται σε δυο ή και τρείς διαφορετικές κατευθύνσεις τόσο για το ποτέ και τι πρέπει να γίνει όσο και προς ποια πολιτική κατεύθυνση.
Και βέβαια, το πρόβλημα του ποιος θα είναι ο επικεφαλής ενός τέτοιου εγχειρήματος, ώστε να μπορέσει να να συσπειρώσει την πλειοψηφία στελεχών του κόμματος (αντιδρώντων σήμερα αλλά και προβληματισμένων) αλλά και ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Και εδώ απάντηση δεν υπάρχει. Αντίθετα υπάρχουν αντικρουόμενες προτάσεις αλλά και προσωπικές στρατηγικές.
Τέλος, υπάρχει και το οργανωτικό ζήτημα, το αν και πως θα βρεθούν οικονομικοί πόροι για την στήριξη του εγχειρήματος, τι θα γίνει με την χρηματοδότηση από το κράτος και πόσοι βουλευτές του κόμματος θα ακολουθήσουν την όποια κίνηση.
Το τελευταίο, δηλαδή ο αριθμός των βουλευτών, παίζει σημαντικό ρόλο , κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς και εντυπώσεων, στον οργανωμένο Σύριζα αλλά και την κοινωνία και βέβαια στις παρεμβάσεις στην Βουλή.
Η εκτίμηση πάντως των περισσοτέρων είναι πως αν αποφασισθεί να γίνει κάτι, θα πρέπει να γίνει τώρα, γιατί όσο ο χρόνος περνά, αποστασιοποιούνται μέλη και στελέχη του πολιτικού χώρου, χάνεται το οποίο ενδιαφέρον των πολιτών και κυρίως δεν θα υπάρχει χρόνος για οργάνωση ενόψει Ευρωεκλογών του Μαΐου, οπότε και σε περίπτωση διάσπασης, θα είναι και το κρίσιμο ραντεβού, «ραντεβού επιβίωσης» τους ενός η του άλλου χώρου που θα έχει προκύψει.