Τη Ρωσία δεν την παίρνει ούτε να χάσει ούτε να κερδίσει τον πόλεμο
Η ρωσική οικονομία έχει κυριευτεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας σε τέτοιο βαθμό που τη Μόσχα δεν την παίρνει ούτε να χάσει ούτε να κερδίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Ο Renaud Foucart, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Lancaster, μίλησε για τη δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται η Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στο τρίτο χρόνο.
Το ΑΕΠ της Ρωσίας ενισχύθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ρωσική κυβέρνηση. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης τροφοδοτήθηκε από τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες για τον πόλεμο, λέει ο Renaud Foucart, με το Κρεμλίνο να ετοιμάζεται να δαπανήσει το ποσό - ρεκόρ των 36,6 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων φέτος, δηλαδή 386 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αναλυτής τονίζει ότι οι επιπλέον μισθοί των στρατιωτικών, τα πυρομαχικά, τα τανκς, τα αεροπλάνα, οι αποζημιώσεις νεκρών και τραυματιών, όλα αυτά συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτό που κινεί αυτή τη στιγμή τη ρωσική οικονομία είναι ο πόλεμος.
Από την άλλη, άλλοι τομείς της ρωσικής οικονομίας πλήττονται δραματικά εξ αιτίας του πολέμου. Η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια έλλειψη προσωπικού – εξ αιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έφυγαν από τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση – με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έλλειψη πέντε εκατομμυρίων εργαζομένων, με συνέπεια να αυξάνονται οι μισθοί.
Ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 7,4%, ποσοστό διπλάσιο του 4% που είναι ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας. Οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα έχουν καταρρεύσει μόλις στα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο ακόμη κι αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο
Όλα αυτά έχουν φέρει το Κρεμλίνο σε πολύ δύσκολη θέση, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα και αν η Ρωσία τελικά κερδίσει, η χώρα δε θα μπορεί να ξαναχτίσει και να διασφαλίσει την Ουκρανία, εξ αιτίας του τεράστιου κόστους, αλλά και της διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας και τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές.
Οι Δυτικές χώρες έχουν επιβάλει τεράστιες κυρώσεις στη Ρωσία από την ημέρα που εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί δραματικά η οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα.
Όσο παραμένει σε διεθνή απομόνωση, η μόνη ελπίδα της Ρωσίας είναι να «εξαρτάται απολύτως» από την Κίνα, έναν από τους τελευταίους στρατηγικούς συμμάχους της.
Μεγάλο είναι, επίσης, το κόστος να ξαναχτιστούν και κάποιες ρωσικές υποδομές που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, αλλά και να περιοριστεί η «κοινωνική ανησυχία».
Κάποιοι αναλυτές βλέπουν ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία μακροπρόθεσμα, εξ αιτίας του πολέμου.