Τι προέβλεπε ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου που καλοβλέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Το ενεδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου είχε τεθεί ξανά νωρίς την Άνοιξη του 2022 όταν μάλιστα είχε υπάρξει και η σχετική διαρροή από το Μαξίμου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».Τότε είχε ήδη καταρτισθεί και παρουσιαστεί αρμοδίως ένα σχέδιο με κλιμακωτό μπόνους επιπλέον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα σε συνδυασμό με την διαφορά από το δεύτερο κόμμα.
Σκοπός του ήταν να χαμηλώσει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
Να θυμίσουμε ότι με βάση τον ψηφισμένο νόμο της ΝΔ για το κλιμακωτό μπόνους, το πρώτο κόμμα που πετυχαίνει ποσοστό άνω του 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες και για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα κερδίζει άλλη μία έδρα (μέχρι τις 50 έδρες σε ποσοστό 40% και άνω). Το σενάριο αλλαγής που επανέρχεται έχει ως ζητούμενο να μειωθεί η πρόβλεψη από το 0,5% για την επιπλέον έδρα, στο 0,4% ή λιγότερο, ώστε το όριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας να μην ξεπερνά το 36,5%. Με τον ισχύοντα νόμο, που θα εφαρμοστεί σε δεύτερη πιθανή εκλογική αναμέτρηση καθώς οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, απαιτείται 38% για αυτοδυναμία, ανάλογα βέβαια και με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.
Ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου
Με το νόμο 3231/2004 με την τροποποίηση 3636/2008 που είχε συντάξει ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή λίγο πριν τις εκλογές του 2009 το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35% με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο.
Με το νόμο Παυλόπουλου το πρώτο κόμμα λάμβανε άλλωστε μπόνους 50 εδρών, από 40 που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη που ίσχυε μέχρι τότε.
Με αυτόν οι έδρες που κατανέμονται με βάση το ποσοστό των κομμάτων είναι 250 αντί για 260, και άρα το θεωρητικό ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα βέβαιη αυτοδυναμία από 42.7% (111/260) των εγκύρων μετατρέπεται σε 40.4% (101/250)
Οι πρώτες εκλογές στις οποίες εφαρμόστηκε ο νόμος Παυλόπουλου βέβαια ήταν αυτές του 2012, όπου όμως έτσι κι αλλιώς λόγω μνημονίου ήρθαν τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό και η αυτοδυναμία αποδείχθηκε αδύνατη ακόμη και με 35%.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε το 2016 την απλή αναλογική, η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία μεν, αλλά κάτω από το όριο των 200 βουλευτών που θα επέτρεπε την εφαρμογή της στις επόμενες εκλογές. Και έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 αποφάσισε να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο που τώρα θέλει να... ξανααλλάξει.