Aφρικανική σκόνη: Τι αναπνεύσαμε για 2 ημέρες – Αποκαλυπτική μελέτη
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα για την υγεία.
Στην ακριβή σύσταση της αφρικανικής σκόνης που κάλυψε τη χώρα τις προηγούμενες μέρες, αναφέρεται μελέτη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγμα της σκόνης που σκέπασε την Αττική, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές.
Τα ευρήματα του μικροσκοπίου επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αιωρούμενων σωματιδίων μέσα στη σκόνη, ιδιαίτερα επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία.
Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ, η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη (λεπτόκοκκο υλικό), η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.
Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς
Μιλώντας στο Action 24, ο πρόεδρος της Ελληνική Πνευμονολογικής εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης περιέγραψε τις επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο και πόσο επικίνδυνες είναι. «Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα είναι σαφώς πιο επικίνδυνο. Οι ασθενείς που πάσχουν από άσθμα σίγουρα θα βιώσουν συμπτώματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της νόσου. Είναι γνωστό ότι στα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι από τα βασικότερα αίτια αυτών των αποσταθεροποιήσεων».
«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι όλες αυτές οι επιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν ασθενείς οι οποίοι θα αναπτύξουν χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις με κυριότερο το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σίγουρα θα επηρεάσει τα παιδιά καθώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές είναι ένα πολύ καλό έδαφος για να αναπτύξει ένα παιδί χρόνιο αναπνευστικό νόσημα. Ζούμε με αυτά αλλά δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε τι να περιμένουμε από αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης ανέφερε μάλιστα ότι δημοσιεύθηκε ένα κείμενο προς τον κόσμο το οποίο παρότρυνε να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις αν αυτές δεν είναι απαραίτητες. Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστική θα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασία και να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή. Σε περίπτωση που δουν κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, διαφορετικό από την καθημερινότητα, να επικοινωνήσουν απευθείας με τον θεράποντα ιατρό τους.