Τί περιέχουν τα στικάκια νικοτίνης που πήραν οι μαθητές - Γιατί είναι επικίνδυνα
Οι τρεις μαθητές Γυμνασίου στο Ηράκλειο λιποθύμησαν μετά τη χρήση σκευασμάτων με νικοτίνη που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του καπνίσματος.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα στικάκια με νικοτίνη είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στους νέους που τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα.
Τα σακουλάκια νικοτίνης κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως αυτοκόλλητα, σπρέι, τσίχλες, καραμέλες, ακόμη και σε μορφή πλαστικού τσιγάρου που περιλαμβάνει αμπούλα νικοτίνης και χορηγούνται σε συγκεκριμένες δοσολογίες.
Ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς, η μη ορθή των προϊόντων αυτών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Σύμφωνα με την αστυνομία τα τρία παιδιά ήθελαν να σταματήσουν το κάπνισμα και ένας 14χρονος συμμαθητής τους είπε πως τα συγκεκριμένα σακουλάκια, που είχε αγοράσει από περίπτερο, τον είχαν βοηθήσει να κόψει το κάπνισμα το περασμένο καλοκαίρι.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις μαθητές βρέθηκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση σε τουαλέτα του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, το πρωί της Τετάρτης (29/11).
Πρόκειται για δύο 14χρονα κορίτσια και ένα 15χρονο αγόρι, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και οι τρεις μαθητές να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ.
Τι είναι το snus
Τα snus είναι σκευάσματα που περιέχουν υγρό καπνού χωρίς καύση, που αναπτύχθηκε στη Σουηδία.
Διατίθενται χύμα ή σε σακουλάκια και τοποθετούνται ανάμεσα στα ούλα και το πάνω χείλος.
Φτιάχνονται από ψιλοκομμένο, (κυρίως αποξηραμένο στον αέρα) καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες. Το snus είναι δημοφιλές στη Σουηδία και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. Πωλείται σε διάφορες άλλες χώρες, όπως τον Καναδά, τις Η.Π.Α., τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.
Σε αντίθεση με άλλα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού, το σουηδικό σνους παστεριώνεται μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας με θερμότητα και παράγεται με χρήση καπνού και τεχνολογιών που έχουν ως αποτέλεσμα οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στον καπνό (TSNA), τα βαριά μέταλλα και άλλες πιθανώς επιβλαβείς χημικές ενώσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όπως αναφέρουν ορισμένοι ερευνητές και εταιρείες καπνού.
Το Snus είναι διαθέσιμο σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Κερδίζει δημοτικότητα στη Νότια Αφρική. Η πώληση του snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το προϊόν χρησιμοποιείται στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Το Snus σε μορφή θήκης απαγορεύεται στη Δανία, αλλά το χύμα snus πωλείται εκεί.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα προϊόντα snus πωλούνται σε αρωματισμένες προ-μερίδες. Οι γεύσεις είναι μέντα και χειμωνιάτικες. Στη Σουηδία, τα προϊόντα έχουν περιγραφές αντοχής, προδιαγραφές μεγέθους σερβιρίσματος, ποικιλία γεύσεων όπως λεμόνι, γαρύφαλλο, μέντα, κεράσι και κανέλα. Υπάρχουν επίσης κατηγορίες λευκού, κανονικού ή πρωτότυπου. Η αρχική θήκη περνά περισσότερο ενυδατική, έτσι αυτή η τσάντα φαίνεται υγρή και καφέ.
Τα συστατικά του snus είναι το αλάτι, το νερό και ο καπνός που έχει ωριμάσει με αέρα στη Σουηδία και ο καπνός στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ελλάδα αρχίζει και διαδίδεται όλο και περισσότερο κατά τα τελευταία έτη, δείχνοντας την προτίμηση που του έχει ο κόσμος, έναντι της καύσεως καπνού σε οποιαδήποτε μορφή tobacco.
Πώς χρησιμοποιούνται
Το snus έρχεται σε γεύσεις, όπως μέντα και φρούτα. Τοποθετείται στα ούλα και στο πάνω χείλος.
Συνήθως διατηρείται στο στόμα για 15 λεπτά μέχρι να νιώσει ο χρήστης ένα ελαφρύ μούδιασμα (κάποιες φορές υπάρχει και μικρή αίσθηση καψίματος).
Δεν το καίγεται και σε σύγκριση με τα τσιγάρα, το snus φαίνεται λιγότερο επικίνδυνο.
Είναι επικίνδυνα για την υγεία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς η λήψη νικοτίνης σε μεγάλες ποσότητες ή με λάθος τρόπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και ιδιαίτερα σε ανήλικους.
Η νικοτίνη είναι διεγερτική ουσία. Αν πάρεις κάτι σε πολύ μεγάλη δόση μπορεί να πάθεις σοβαρές βλάβες. Και υπερβολική δόση καφεϊνης αν πάρεις κινδυνεύεις.
Αν και ακόμη δεν είναι σαφές σε ποιες ποσότητες έλαβαν τη νικοτίνη οι τρεις ανήλικοι μαθητές Γυμνασίου από τη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτη, οι οποίοι κατέληξαν στα επείγοντα του Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), οι γιατροί επισημαίνουν τους κινδύνους.