Τι λένε τα επιστημονικά δεδομένα για τον αυνανισμό
Τα επιστημονικά δεδομένα, έρχονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε ένα θέμα ταμπού όπως είναι ο αυνανισμός. Πόσο καλός ή κακός, όμως, είναι τελικά ο αυνανισμός για την υγεία;
Απελευθέρωση ορμονών
Τουλάχιστον πέντε βασικές ορμόνες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του αυνανισμού και στη συνέχεια με την εκσπερμάτιση για τους άνδρες και τον οργασμό για τις γυναίκες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
- Δοπαμίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας είναι η πρώτη που εκκρίνεται όταν αυνανιζόμαστε. Ως εκ τούτου βοηθά στην συναισθηματική ανάταξη, ενώ επιπλέον συμβάλει στην αύξηση της ταχύτητας του μεταβολισμού, τη συγκέντρωση και ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος.
- Ενδορφίνη: Πρόκειται για την ορμόνη-φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας, η οποία διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του στρες και επίσης ανεβάζει τη διάθεση.
- Ωκυτοκίνη: Η ουσία αυτή ονομάζεται επίσης ορμόνη της αγάπης και βοηθά σημαντικά το άτομο στις κοινωνικές του σχέσεις.
- Τεστοστερόνη: Η ανδρική ορμόνη έχει ευεργετικό ρόλο στη δημιουργία ερωτικών φαντασιώσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011.
- Προλακτίνη: Πρόκειται για γυναικεία ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με τον αυνανισμό εκκρίνονται οι σωστές ποσότητες των εν λόγω ορμονών, και ως εκ τούτου επηρεάζει θετικά τη ψυχική και σωματική υγεία. Μάλιστα, ειδικοί προτείνουν τον αυνανισμό στις περιπτώσεις που κάποιος είναι πεσμένος ψυχολογικά.
Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας για τον αυνανισμό στο news4health.gr.