Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς σε Θήβα και Κρήτη
«Είναι τρεις δονήσεις που τα επίκεντρά τους γεωγραφικά είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο και το γεωτεκτονικό καθεστώς είναι τελείως διαφορετικό από τη μία περιοχή στην άλλη».
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα (07/10) με σεισμούς σε Κρήτη, Θήβα και Σκιάθο, δεν φαίνεται να προβληματίζει τους σεισμολόγους. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ακόμη και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν θα πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες, με δεδομένο ότι «ο δομημένος ιστός της χώρας είναι σε ένα υψηλό επίπεδο αντισεισμικότητας».
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε στον ANT1 αναφορικά με τους σεισμούς της Δευτέρας (07/10): «Καθόλου δεν μας ανησύχησαν. Ήταν τρεις μικρές σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,2 βαθμών περίπου. Η μία εκδηλώθηκε το πρωί στην Κρήτη, η δεύτερη στη Θήβα και η τρίτη στη Σκιάθο το απόγευμα. Είναι τρεις δονήσεις που τα επίκεντρά τους γεωγραφικά είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο και το γεωτεκτονικό καθεστώς είναι τελείως διαφορετικό από τη μία περιοχή στην άλλη. Δεν επηρεάζονται, συνεπώς μόνο χρονική σύμπτωση υπάρχει στην εξέλιξη και στην εκδήλωση των σεισμών στις τρεις περιοχές».
Για τον σεισμό στη Θήβα που είναι φυσιολογικό να δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία λόγω του ρήγματος που υπάρχει στην περιοχή, ο Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε: «Η σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε στη Θήβα έγινε αισθητή εν μέρει και στην Αθήνα και θεωρείται ως ένας καθυστερημένος μετασεισμός των πολλών σεισμικών δονήσεων που γίνονταν πριν δύο χρόνια. Δεν είναι από κάποιο ρήγμα από αυτά τα οποία συγκροτούν την ρηξιγενή ζώνη των Θηβών, που είχαν ενεργοποιηθεί πριν δύο χρόνια. Κάποιο άλλο ρήγμα έδωσε αυτή τη μικρή δόνηση, αυτό το επιβεβαιώνουμε και σήμερα δεδομένου ότι από χθες μέχρι σήμερα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου άλλες σεισμικές δονήσεις ούτε στην Κρήτη, ούτε στη Θήβα αλλά ούτε και στη Σκιάθο».
Για το γεγονός ότι εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός στη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Δεν μας ανησυχεί γιατί η σεισμική δραστηριότητα δεν εκδηλώνεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Βεβαίως έχει περάσει πολύς καιρός που δεν έχουμε μεγάλο σεισμό στον ελληνικό χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό θα έχουμε πρόβλημα. Κατ' αρχάς τα 2/3 της Ελλάδας είναι θαλάσσιος χώρος όποτε αν γίνει στον θαλάσσιο χώρο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει όμως να πούμε ότι και ο δομημένος ιστός της χώρας, τα κτίρια και λοιπά, είναι σε ένα υψηλό επίπεδο αντισεισμικότητας, συνεπώς δεν θα έχουμε επιπτώσεις ακόμη και από μεγάλα μεγέθη».