Η επιστήμη απάντησε για τη δύναμη της θρησκείας και της προσευχής - Μπορούν να θεραπεύσουν;
Η θρησκεία και η πνευματικότητα, που ορίζονται ευρέως, παρέχουν μια αίσθηση νοήματος, σκοπού και ελπίδας.
Η θρησκεία, η πνευματικότητα και η προσευχή βοηθούν πολλούς ασθενείς, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.
Οι ασθενείς με σοβαρή ασθένεια και οι οικογένειές τους συνήθως αισθάνονται φόβο και απόγνωση και αρχίζουν να εκτιμούν τις θρησκευτικές και πνευματικές πεποιθήσεις.
Μια δημοσκόπηση του AP-NORC του 2023 διαπίστωσε ότι το 72% των Αμερικανών πιστεύουν στη δύναμη της προσευχής. Η συμμετοχή σε θρησκευτικές λειτουργίες έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αυτοκτονίας και κατάχρησης ουσιών και λιγότερη κατάθλιψη.
Εκεί που δεν φτάνει η επιστήμη φτάνει η θρησκεία
Σε μαρτυρία της στη Whasington Postμία ασκούμενος γιατρός τονίζει:
«Κάποτε θεράπευα μια νεαρή γυναίκα με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, της οποίας τα λαμπερά μπλε μάτια με κοίταζαν κάθε πρωί με ελπίδα. Έκανα όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτήν ιατρικά, αλλά δυστυχώς ο καρκίνος της εξαπλώθηκε περαιτέρω. Ανέπτυξε συνεχείς πυρετούς και ναυτία και σύντομα σπάνια μου έριξε μια ματιά όταν έμπαινα στο δωμάτιό της. Τις περισσότερες μέρες ξάπλωνε στο πλάι, κουρασμένη, με το πρόσωπό της γυρισμένο στον τοίχο.
Ήταν καθολική και μια μέρα, παρατήρησα ότι ένας ιερέας είχε αρχίσει να την επισκέπτεται. Μια εβδομάδα αργότερα, όταν μπήκα στο δωμάτιο, με κοίταξε ξανά και χαμογέλασε. Ένιωσα ότι ένιωθε μια ανανεωμένη σύνδεση με κάτι πέρα από αυτήν.
Δυστυχώς, πέθανε ένα μήνα αργότερα, αλλά φαινόταν πολύ λιγότερο απελπισμένη. Ο ιερέας της της είχε προσφέρει κάτι που δεν μπορούσα» τονίζει.
Γιατί η πνευματικότητα και η προσευχή βοηθούν;
Ωστόσο ορισμένοι ισχυρισμοί σχετικά με τη θρησκεία και την υγεία είναι εσφαλμένοι και μπορεί να είναι επιβλαβείς. Οι ασθενείς μου είπαν: «Η αδερφή μου λέει ότι αν είχα προσευχηθεί περισσότερο, δεν θα είχα καρκίνο». Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Θεός με κάποιο τρόπο άμεσα και σκόπιμα προκαλεί και μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες. Ως ασκούμενη ιατρικής, έχω δει επίσης καρκινοπαθείς που παρέλειψαν την αποτελεσματική θεραπεία, επιλέγοντας να προσεύχονται αντ' αυτού, ακόμη και όταν η ασθένεια εξαπλώθηκε στο σώμα τους.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό που είναι γνωστό ως μεσολαβητική προσευχή - άλλοι άνθρωποι προσεύχονται για έναν ασθενή, ακόμα κι αν ο ασθενής δεν το γνωρίζει - μπορεί να αλλάξει άμεσα τις βιολογικές διεργασίες στο σώμα του ασθενούς. Αλλά η έρευνα, συνολικά, δεν υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το να έχεις ισχυρές πνευματικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, όσο καθορισμένες κι αν είναι, μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά στην καταπολέμηση και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η προσευχή και η πίστη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ασθενούς.
Αλλαγές στον εγκέφαλο: Η έρευνα της νευροεπιστήμης δείχνει ότι ισχυρές θρησκευτικές ή πνευματικές πεποιθήσεις συνδέονται με παχύτερα μέρη του εγκεφάλου, παρέχοντας νευρωνικά αποθέματα που μπορούν να ρυθμίσουν την κατάθλιψη και την απόγνωση.
Σκοπός: Η θρησκεία και η πνευματικότητα, που ορίζονται ευρέως, παρέχουν μια αίσθηση νοήματος, σκοπού και ελπίδας.
Σημασία: Πολλοί ασθενείς έρχονται να βρουν ή να κατασκευάσουν τις δικές τους πηγές νοήματος. Μπορεί να είναι μέσω της παραδοσιακής πίστης ή μιας πίστης στην τέχνη, την ποίηση, την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη φύση ή το σύμπαν. Όπως μου είπε κάποτε ένας ασθενής, ο οποίος είπε ότι «δεν ήταν θρησκευόμενος», «Πιστεύω στον Τρίτο Νόμο της Θερμοδυναμικής: Η ενέργεια δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί. συνεχίζει απλώς με άλλη μορφή».
Κοινωνική υποστήριξη: Οι θρησκευτικές και πνευματικές ομάδες παρέχουν επίσης συνήθως πολύτιμη κοινωνική υποστήριξη και αλληλεπιδράσεις. Μια τέτοια ομάδα δεν χρειάζεται να είναι θρησκευτική. Θα μπορούσε να είναι μια ομάδα γιόγκα, μια λέσχη βιβλίου ή μια ομάδα συζήτησης στο Facebook για τον Χάρι Πότερ.