Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας προς την Ελλάδα
Ο εφιαλτικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς αμάχους και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ουκρανών από τις εστίες τους. Είναι μία τραγική κατάσταση που μας δημιουργεί θλίψη και επιπλέον μας θυμίζει καταστάσεις που γυρνούν την ανθρωπότητα πολλά χρόνια πίσω, και δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες για το μέλλον της, αν κάτι πάει στραβά.
Το οικονομικό τίμημα του πολέμου θα το εισπράξει κατά κύριο λόγο ο λαός της Ευρώπης και ειδικότερα ο φτωχός νότος, λόγω της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία, και δεν βλέπω τουλάχιστον προς το παρόν ουσιαστικά οικονομικά μέτρα της ΕΕ να στηρίξει αποτελεσματικά τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ που απειλούνται από φτωχοποίηση, με την πατρίδα μας να κρατά τα πρωτεία σε συνάρτηση με το χρέος της. Η λύση του ευρωομόλογου θα ήταν η βέλτιστη λύση, όμως φαίνεται ότι αυτή η λογική δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση. Είναι γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βγουν με τις ελάχιστες οικονομικές επιπτώσεις από την δίνη του πολέμου. Η δε Κίνα θα είναι ο μεγάλος οικονομικά κερδισμένος από αυτή την πολεμική διένεξη.
Ο πόλεμος αυτός θα έχει συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν οι Ρώσοι καταλάβουν το Κίεβο και εξαναγκάσουν τον Ζελένσκι να συνθηκολογήσει, ο ανταρτοπόλεμος των πατριωτικών ουκρανικών δυνάμεων θα έχει διάρκεια, αφού θα ενισχύονται διαρκώς με οπλικά συστήματα από την δύση. Αυτό ήταν ενδεχομένως το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν σταδιακά την στρατιωτική Ρωσική μηχανή και να γονατίσουν την οικονομία της. Ωστόσο, η Κίνα τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση, γιατί θα βγει οφελειμένη από αυτή την κρίση, και η Ευρώπη θα τρέχει ασθμένουσα να προλάβει τις οικονομικές εξελίξεις.
Ο αμερικανός γερουσιαστής Σάντερς, στην ομιλία του στο κογκρέσο ανέλυσε την όλη κατάσταση που προηγήθηκε του πολέμου. Ρίχνοντας ευθύνες στην διαχρονική τακτική των ΗΠΑ. Μίλησε για την πολιτική των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, στην Σερβία, στην Συρία, στο Αφγανιστάν. Περιέγραψε με σαφήνεια τα εκατομμύρια νεκρών από αυτούς τους πολέμους, την οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι χώρες της Ευρώπης που θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ, το πλήθος των νεκρών αμάχων και στρατιωτών , την βάρβαρη τακτική του Ρώσου προέδρου ,την επικινδυνότητα της συνέχισης του πολέμου για ολόκληρο τον πλανήτη,και εξέφρασε την λογική , ότι ο πόλεμος αυτός πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν, με μία ρεαλιστική προσέγγιση διαπραγμάτευσης με την Ρωσία.
Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά και τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης μας έχουν γεμίσει από κατευθυνόμενες ειδήσεις, καθώς δεν μαθαίνουμε τι λέει η αντίθετη πλευρά. Και μια που το συζητάμε, ας μας πει τελικά κάποιος υπεύθυνος του υπουργείου εξωτερικών ποιός εμπόδιζε τους αμάχους και τους έλληνες της Μαριούπολης να φύγουν από την πόλη;
Ήταν οι Ρώσοι κατακτητές ή κάποιες ντόπιες εθνικιστικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ασπίδα; Ποια είναι η αλήθεια; Στον έλληνα πρόξενο της Μαριούπολης Μανώλη Ανδρουλάκη αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την γενναιότητά του, την ψυχραιμία του, και είναι αυτός που μπορεί να μας ενημερώσει για την αλήθεια των γεγονότων!
Ο αρχικός στόχος των Ρώσων ήταν και είναι η κυριαρχία όλων των ακτών, (το έχω αναφέρει από την αρχή του πολέμου) έτσι ώστε να απομονώσουν την Ουκρανία στην ενδοχώρα. Και με αυτή τη λογική ο πόλεμος θα συνεχίζεται από πλευράς Ρωσίας μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.Οι καθυστερήσεις του Ρωσικού στρατού στην κατάληψη των πόλεων , οφείλονται στην όσο κατά το δυνατόν αποφυγή θυμάτων του άμαχου πληθυσμού, που όμως υπάρχουν ως σκληρές παράπλευρες απώλειες . Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η ρωσική πολεμική αεροπορία με την έναρξη του πολέμου βομβάρδιζε τις πόλεις, πόσους νεκρούς αμάχους θα θρηνούσαμε, και για πόσα επιπλέον εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα συνόδευαν τον πρόεδρο Πούτιν.
Πάμε στα δικά μας
Ο Ερντογάν με την στάση που κράτησε στο Ουκρανικό αναβάθμισε γεωστρατηγικά την Τουρκία. Μήπως η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη ; Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον προεδρο των ΗΠΑ. Δέχθηκε διαδοχικές επισκέψεις από τον Ισραηλινό πρόεδρο ,τον Καγκελάριο της Γερμανίας , φιλοξένησε τους υπουργούς εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Όλοι τους, μα όλοι τους ευχαρίστησαν τον Ερντογάν για την στάση του. Επίσης, βλέπουμε την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας σε Μόσχα και Κίεβο που σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει το διαπραγματευτικό χαρτί της ειρήνης, και παράλληλα ενισχύει τις σχέσεις της με την Ρωσία. Μακάρι η προσπάθεια αυτή να έχει επιτυχία για να λήξει η αιματοχυσία του ουκρανικού λαού. Αν τελικά ο Ερντογάν πετύχει έστω καταρχήν ένα σχέδιο εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας θα τύχει τα πολλά εύσημα από την ΕΕ ,τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Μέσα σ' αυτή την κινητικότητα είχαμε και την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη σε γεύμα, μετά από πρόσκληση του Ερντογάν. Για να μην γελιώμαστε, προφανώς αυτή η επίσκεψη δεν ήταν ουρανοκατέβατη. Κάποιο μεγάλο χέρι, ενδεχομένως του προέδρου Μπάιντεν, ήταν αυτό που ώθησε τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον έλληνα πρωθυπουργό να συναντηθούν. Μετά την συνάντηση και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι ήταν ευχαριστημένες, και ότι ανοίγουν νέοι δρόμοι για τις δύο χώρες να επιλύσουν τα προβλήματά τους μέσω του διαλόγου, επικαλούμενοι ο κάθε ένας με την δική του λογική το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, την επόμενη ακριβώς ημέρα είδαμε τα τουρκικά αεροσκάφη και τα Drowns να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο,ταυτόχρονα με μία εμπλοκή .
Προσέξτε! Τώρα έχουμε δύο παίκτες. Ο ένας ενισχυμένος ( ο τούρκος ) από την ιστορία του πολέμου, όπου η χώρα του έχει κρίσιμη και καθοριστική γεωπολιτική θέση και τον χρειάζονται επειγόντως οι δυτικοί ηγέτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, και η Ρωσία, αφού στο επόμενο διάστημα η Τουρκία θα είναι απέναντι από την κακή Ρωσία του Πούτιν. Ο άλλος παίκτης (ο έλληνας) που ανήκει ψυχή και σώματι στη δύση, δηλαδή με λίγα λόγια οι δυτικοί τον έχουν ενδεχομένως στο τσεπάκι τους, αφού είναι καλό παιδί που υπακούει στις εντολές τους. Και είναι λογικό από μία άποψη, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, όταν είσαι οικονομικά ασθενής και επιπλέον εξαρτώμενος από την δύση.
Είναι σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο, ότι σε περίπτωση διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, θα αρχίσουν τα χτυπήματα στη πλάτη του έλληνα παίκτη (Μητσοτάκη) από τους δυτικούς.
" έλα, αυτός ( ο τούρκος ) δεν καταλαβαίνει, κάνε εσύ το πρώτο βήμα καλής θέλησης, δηλαδή μία υποχώρηση σε κάποιο σημείο, δεν είναι τόσο σπουδαίο,για να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην περιοχή μας και την ενότητα του ΝΑΤΟ " .
Αν αρνηθείς καλέ μου φίλε και πιστέ μου σύμμαχε ,να ξέρεις ότι υπάρχει πιθανόν και το έμμεσο " οικονομικό μπούλινγκ ". Επιπλέον, ο παίκτης αυτός ( ο έλληνας ) θα έχει να αντιμετωπίσει και την εχθρότητα του Πούτιν, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Γιατί τα λέω όλα αυτά ;
Γιατί μόνο τυχαίες δεν είναι όλες αυτές οι φιλοφρονήσεις και οι γλύκες που προέκυψαν αιφνιδιαστικά, αλλάζοντας την συνολική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, ενώ εξακολουθούν να συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Το μαύρο ξαφνικά δεν έγινε άσπρο στα καλά καθούμενα . Να πιστέψω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ξεχάσει το δόγμα της " γαλάζιας πατρίδας; Μην είμαστε αφελείς. Απλά κατά την δική μου λογική το σχέδιό του άλλαξε στρατηγική, και θα χρησιμοποιήσει άλλους πονηρούς δρόμους για να πετύχει το σκοπό του.Ποιοι είναι αυτοί οι δρόμοι; Θα τους δούμε στην πορεία, από την όλη γενική συμπεριφορά της δύσης στην πατρίδα μας.
Συνεπώς, ας έχουν γνώση οι φύλακες, γιατί αυτά τα παιχνίδια συνήθως κρύβουν "ζαβολιές" και είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Γιώργος Σπ.Τσιτσιλιάνος