Τι κάνω όταν βαριέμαι: 12 ιδέες για να... διώξετε την πλήξη από τη ζωή σας
Πώς διώχνετε την ανία και την πλήξη - Τα οφέλη από την αλλαγή της ρουτίνας σας
Πολλές φορές νιώθουμε βαρεμάρα στην καθημερινότητά μας. Είτε εργάζεστε σε μια δουλειά που κάνετε συνεχώς τα ίδια, είτε έχετε παιδιά, είτε ακολουθείτε διάφορες επαγγελματικές διαδρομές, η ρουτίνα μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή να μην είναι συναρπαστική και να οδηγήσει σε χρόνια πλήξη. Ωστόσο, μια ρουτίνα δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνει τη ζωή βαρετή.
Υπάρχουν όμως εύκολοι τρόποι για να ξεπεράσετε και την ανία, και να προσθέσετε λίγο... ενθουσιασμό στη ζωή σας. Αγκαλιάζοντας τη δημιουργικότητα και βρίσκοντας νέους τρόπους να απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας, υπάρχει σαφής δρόμος για να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο συναρπαστική. Δεν βιώνουν όλοι την πλήξη με τον ίδιο τρόπο, αλλά υπάρχουν ιδέες και τρόποι για να ξεπεράσετε την πλήξη χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις, που μπορούν να κάνουν τις στιγμές σας διασκεδαστικές.
1. Ανακαλύψτε τι τρώει τον χρόνο σας
Ορισμένες εργασίες καθημερινά μπορεί να είναι απαραίτητες. Ωστόσο, άλλες, όπως ο έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των λογαριασμών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές καθημερινά, μπορεί να μην είναι απαραίτητες. Παρακολουθώντας σε τι ξοδεύετε χρόνο κάθε μέρα, ίσως καταλάβετε πού χάνεται χρόνος. Για παράδειγμα, η μείωση του μη παραγωγικού χρόνου πριν και μετά τη δουλειά μπορεί να απελευθερώσει το χρόνο σας για να ασχοληθείτε με περισσότερες δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.
2. Βρείτε το χιούμορ στην καθημερινή ζωή
Η θεραπεία με γέλιο μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες και να προάγει μια υψηλότερη ποιότητα ζωής. Ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να πάτε σε μια κωμική παράσταση, να ακούσετε ένα αστείο podcast ενώ μετακινείστε στη δουλειά ή να διαβάσετε κόμικς για να βρείτε περισσότερο χιούμορ στην καθημερινή σας ζωή. Αγκαλιάστε την παρούσα στιγμή και αφήστε τον εαυτό σας να αναρωτιέται για τις μικρές χαρές γύρω σας.
3. Βρείτε ένα νέο στυλ
Κάνοντας μικρές αλλαγές, όπως το να βάψετε τα μαλλιά σας σε διαφορετική απόχρωση ή να φορέσετε ένα ρούχο που δεν φοράτε συνήθως, μπορεί να είναι αρκετό για να αναμείξετε τη ρουτίνα σας. Το να φοράτε ρούχα που σας αρέσουν μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να επηρεάσει θετικά το μέλλον σας.
4. Διαθέστε χρόνο και (λίγα) χρήματα
Η αλλαγή της ρουτίνας σας μπορεί να απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και ενδεχομένως κάποια χρήματα. Μπορεί να αποφασίσετε να παραιτηθείτε από μία (ή μερικές) από τις συνήθεις δραστηριότητές σας για να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Για παράδειγμα, αν συνήθως κάνετε τζόκινγκ κάθε μέρα, θα μπορούσατε να σκεφτείτε να εναλλάσσετε το τζόκινγκ με ένα μάθημα διαλογισμού ή ένα μάθημα μουσικής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αφιερώνετε μια ώρα κάθε εβδομάδα για να ασχοληθείτε με μια νέα εμπειρία.
5. Γίνετε οικοδεσπότης
Η πρόκληση να φιλοξενήσετε ένα δείπνο στο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από τη ρουτίνα. Θα μπορούσατε να καλέσετε φίλους ή συγγενείς και να εκμυστηρευτείτε σε έναν φίλο που έχετε καλέσει τους λόγους για τους οποίους βγήκατε από το καθημερινό σας πρόγραμμα. Μπορεί να είναι σε θέση να σας παρέχει ηθική υποστήριξη καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
6. Διακοσμήστε εκ νέου τον χώρο σας
Η Marie Kondo, η σύμβουλος οργάνωσης, λέει συχνά: «Πετάξτε ό,τι δεν προκαλεί χαρά». Τα πράγματα που καταλαμβάνουν χώρο στο σπίτι σας μπορεί να απαιτούν το χρόνο και την προσοχή σας για να ξεσκονίσετε, να καθαρίσετε και να συντηρήσετε. Το να αποδίδετε συναισθηματική σημασία στα αντικείμενα είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά το ξεσκαρτάρισμα μπορεί να απελευθερώσει το χρόνο σας και να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τις ρουτίνες σας.
7. Επανασυνδεθείτε με φίλους
Η επανασύνδεση με έναν παιδικό φίλο ή με έναν φίλο με τον οποίο έχετε να μιλήσετε μερικούς μήνες, μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε ισχυρότερες σχέσεις. Αν αισθάνεστε αγχωμένοι για να παρακολουθήσετε ένα μάθημα τέχνης μόνοι σας, το να ρωτήσετε έναν φίλο σας αν θα ήθελε να το δοκιμάσει μαζί σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, το να απευθυνθείτε σε φίλους μπορεί να προσφέρει υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες και μπορεί να ανακουφίσει τα αισθήματα απομόνωσης.
8. Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο
Το να γράφετε ή να ζωγραφίζετε συστηματικά μπορεί να σας βοηθήσει να αναλογιστείτε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να γράψετε για την εμπειρία σας με την πλήξη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προβληματιστείτε σχετικά με το πόσο καιρό αισθάνεστε πλήξη ή πώς αισθάνεστε πιο ενθουσιασμένοι για τη ζωή αφού δοκιμάσετε μια νέα δραστηριότητα. Λίγα λεπτά ημερολογίου μετά τη δουλειά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποσυμπιεστείτε. Μελέτες δείχνουν ότι η εκφραστική γραφή, όπως το ημερολόγιο, ωφελεί την ψυχική σας υγεία.
9. Παρακολούθηση νυχτερινών μαθημάτων
Όταν νιώθετε πλήξη, μπορεί να θέλετε να μάθετε κάτι καινούργιο. Τα μαθήματα (δια ζώσης ή και διαδικτυακά) μπορεί να σας επιτρέψουν να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να αποκτήσετε νέες γνώσεις σε θέματα που σας ενδιαφέρουν. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια πολύτιμη δεξιότητα για να τη χρησιμοποιήσετε στο σπίτι, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα ραπτικής, μαγειρικής κ.ά.
10. Εάν γυμνάζεστε, αλλάξτε το πρόγραμμα ή και τον τρόπο άσκησής σας
Αν συνήθως περπατάτε σε διάδρομο για άσκηση, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να περπατήσετε έξω ή να δοκιμάσετε μια προπόνηση υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης στο σπίτι. Η αλλαγή της ρουτίνας άσκησής σας μπορεί να κάνει την προπόνησή σας πιο συναρπαστική και να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία. Εάν ενταχθείτε σε ένα ομαδικό μάθημα άσκησης, μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από τις αυξημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων.
11. Ξεκινήστε την ημέρα σας διαφορετικά
Αν αισθάνεστε διστακτικοί στο να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε μία ή δύο μικρές τροποποιήσεις κάθε φορά. Για παράδειγμα, αντί να ξυπνάτε στις 7 π.μ., μπορείτε να δοκιμάσετε να ξυπνήσετε στις 6 π.μ. και να κάνετε έναν πρωινό περίπατο. Οι μικρές αλλαγές μπορεί να είναι πιο εύκολο να δεσμευτείτε και να τις ακολουθήσετε με την πάροδο του χρόνου.
12. Δημιουργήστε μια λίστα εργασιών
Αν αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους θα θέλατε να δοκιμάσετε να αλλάξετε τη ρουτίνα σας, μπορείτε να τους καταγράψετε ως βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Η δημιουργία λίστας μπορεί να σας δώσει την πρόσθετη ικανοποίηση ότι μπορείτε να τσεκάρετε τα επιτεύγματά σας καθώς δοκιμάζετε νέα πράγματα.
Πηγή: betterhelp.com