Τι κάνεις αν χτυπήσει κεραυνός το αυτοκίνητό σου; Τι συμβαίνει;
Μην βάλεις με το μυαλό σου καταστροφές και θεαματικές εικόνες με σπίθες και εκρήξεις. Το αυτοκίνητό σου σε προστατεύει και δεν παθαίνεις κάτι.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που αναμένεται να πλήξει από τις επόμενες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μαζί με αυτές αναμένεται να χτυπήσουν και πολλοί κεραυνοί. Αυτό προειδοποίησε και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.
Τι θα συμβεί όμως αν χτυπήσει το αυτοκίνητό σου κεραυνός; Δεν γίνεται κάθε ημέρα αλλά μπορεί να συμβεί. Τι πρέπει να κάνεις; Πως πρέπει να αντιδράσεις;
Αν δεν έχεις την επιλογή να είσαι μέσα σε κάποιο κτίριο και βρίσκεσαι στη μέση μίας έντονης καταιγίδας με κεραυνούς, τότε χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό σου σαν πρόχειρο καταφύγιο που θα σου προσφέρει προστασία, μέχρι να περάσει η καταιγίδα.
Μέχρι παλαιότερα υπήρχε λανθασμένα η άποψη πως είναι τα ελαστικά που σε προστατεύουν από τον ηλεκτρισμό στο χτύπημα κεραυνού. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Η προστασία έρχεται από το… μέταλλο του αυτοκινήτου και τον «Κλωβό Φαραντέι» που διοχετεύει το τεράστιο ηλεκτρικό φορτίο του κεραυνού στο έδαφος. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν χαρακτηριστικά του «Κλωβού Φαραντέι» και έτσι προστατεύονται όλοι οι επιβάτες του.
Πολύ πιθανόν το αυτοκίνητο να πάθει μικροζημιές (στο βερνίκι και ίσως σε κάποιες ηλεκτρονικές λειτουργίες και αυτές παροδικά). Περισσότερο επικίνδυνο είναι να στέκεσαι δίπλα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Μόλις ο κεραυνός χτυπήσει το μέταλλο, υπάρχει ενδεχόμενο να εξοστρακιστεί και να σε τραυματίσει, ακόμα και θανάσιμα.
Επομένως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι με το που ξεκινήσει η καταιγίδα, να μπεις στο αυτοκίνητο και να μην κάθεσαι δίπλα του.
Επιπλέον, όσο βρίσκεσαι μέσα στο όχημα καλό είναι να αποφεύγεις την επαφή με μεταλλικά τμήματα του αμαξώματος, ώστε το ηλεκτρικό φορτίο που μπορεί να αναπτυχθεί να μην περάσει σε εσένα.
Θυμήσου ότι καλό είναι να αποφεύγεις την ακροθαλασσιά και τις… ρομαντικές μετακινήσεις λίγο πριν τη βροχή.