«Τι κάνει ο Κυριάκος;» - Στα πηγαδάκια του ΕΛΚ το ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό
«Τι κάνει ο Κυριάκος;», ήταν το ερώτημα που δέχονταν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Βουκουρέστι, όταν έγινε γνωστό στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) το πυραυλικό χτύπημα λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την πρωθυπουργική αποστολή που επισκεπτόταν το λιμάνι της Οδησσού.
Ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αλλά και επικεφαλής κομμάτων αναζητούσαν συνεχώς πληροφορίες από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήδη βρίσκονταν στη ρουμανική πρωτεύουσα για την πρώτη ημέρα της μάζωξης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που στο περιθώριο των εργασιών ζήτησε από την ελληνική ομάδα την ενημέρωση που είχαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για την κατάσταση ασφαλείας στην Οδησσό.
Στον σύμβουλο του Πρωθυπουργού επί των διεθνών θεμάτων, Τάσο Χατζηβασιλείου στράφηκαν για να μάθουν τις εξελίξεις από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εμπόλεμη ζώνη, ακόμη δυο σύμμαχοι από την ευρω-οικογένεια του ΕΛΚ, όπως ο Κροάτης Πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς αλλά και η Λιθουανή ομόλογος Ινγκρίντα Σιμονίτε.
Την ίδια κίνηση έκαναν ο επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας μαζί με άλλα μέλη της, Φρανσουά Ξαβιέρ Μπελαμί, ενώ συνεχή πληροφόρηση ζητούσαν σχεδόν και οι δέκα επίτροποι με τους οποίους εκπροσωπείται το ΕΛΚ στην Κομισιόν.
Η αντίδραση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην είδηση για την «αποτρόπαια» όπως την χαρακτήρισε, «επίθεση» στο λιμάνι της Οδησσού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι , ήταν άμεση: «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».
Το timing που επέλεξε η Μόσχα για να χτυπήσει την πλωτή βάση των drones στο λιμάνι της Οδησσού, όπου βρισκόταν και ένας ευρωπαίος ηγέτης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ, κυριαρχούσε στις συζητήσεις που γίνονταν στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ αλλά και στις ερωτήσεις που έκαναν προς τα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Όπως τα στελέχη των CDA και Christen Unie από την Ολλανδία που ζητούσαν συνέχεια πληροφορίες για τη ασφαλή μετάβαση του Πρωθυπουργού από την Ουκρανία, που ακολούθησε το ίδιο δρομολόγιο οδικώς έως το Κισινάου της Μολδαβίας και από εκεί αεροπορικώς έως το Βουκουρέστι.
Με σκληρή γλώσσα καταδίκασε τη ρωσική επίθεση και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ υποστηρίζοντας ότι είναι: «ακόμη ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας», ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε ντροπή το χτύπημα εναντίον των δυο ηγετών.
Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμμετείχε στο δείπνο, η παρουσία του αλλά και η ομιλία του στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του ΕΛΚ, αποκτάει άλλη σημασία, όπως λένε ευρωπαίοι ομολόγοι του από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, καθώς θα μεταφέρει την εικόνα αλλά και τον αχό του πολέμου από την Ουκρανία.