Τι ισχύει με μαθηματική ακρίβεια στην τροπολογία για τη ρήτρα προσαρμογής
Από την 1η Αυγούστου με την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή και η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτιμώ ότι είναι ένα λάθος μήνυμα προς τους καταναλωτές του ηλεκτρικού ρεύματος.Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που δηλώνουν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, καλά θα κάνουν να μελετήσουν την τροπολογία σε βάθος αν θέλουν να λένε την αλήθεια στους καταναλωτές.
Ο λόγος είναι ότι η τιμή της ρήτρας αναπροσαρμογής ουσιαστικά ενσωματώνεται στα τιμολόγια, και επομένως εφόσον οι προμηθευτές αγοράζουν ακριβή ενέργεια που είναι στενά συνδεδεμένη με το φυσικό αέριο,δεν νομίζω ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε ότι οι τιμές λογικά θα επανέλθουν σε αυτές του 2021.
Εδώ έχουμε είναι ένα κρίσιμο ερώτημα:
"Ποιο θα είναι το μαθηματικό μοντέλο που θα καθορίζει την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια των καταναλωτών ;"
Προβληματισμοί :
Όταν παρατηρούμε ότι ο ρυθμός αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου είναι θετικός , και επιπλέον εξαρτάται και από άλλους εξωγενείς παράγοντες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις καθημερινές δηλώσεις των ηγετών της δύσης και του προέδρου Πούτιν, πως είναι δυνατόν οι πάροχοι να προβλέψουν κάθε μήνα την τιμή μονάδας του ηλεκτρικού ρεύματος ,αφού οι τιμές στην στην αγορά της χονδρικής στο ρεύμα είναι συνάρτηση των τιμών του φυσικού αερίου; Και όταν η σημερινή τιμή χονδρικής έχει φτάσει στα 360,54 €/Mwh ; Και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η μέγιστη τιμή του μετά από μερικούς μήνες ;
Επίσης δεν είναι λειτουργικό ένα σύστημα προσδιορισμού των τιμών,όταν κάθε δεύτερο μήνα οι καταναλωτές θα ψάχνουν να εντοπίσουν εκείνο τον πάροχο που θα τους προσφέρει την συμφερότερη τιμή. Αυτή τη δουλειά θα κάνουν οι καταναλωτές ; Και αυτό μπορούν να το κάνουν όλοι ;
Αν μία οικογένεια πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα το 2021 έστω 200 ευρώ και τώρα με την ρήτρα αναπροσαρμογής πληρώνει έστω 450 ευρώ , δεν υπάρχει κατ' εμέ περίπτωση να γίνει μία έκπτωση της τάξης του 55% για να επανέλθει στην αρχική τιμή των 200 ευρώ για να είμαστε ρεαλιστές .Απλά η τιμή ίσως θα είναι λίγο μικρότερη από τα 450 ευρώ, και αυτό θα εξαρτηθεί από την τιμή κοστολόγησης της Kwh.
Σύμφωνα με το άρθρο 122 του νόμου για το κλίμα που ψηφίστηκε στη βουλή θεσπίζεται ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας .Ο εν λόγω μηχανισμός έχει την υποχρέωση να παρακρατεί απο τον Φορέα Εκκαθάρισης της Αγοράς της επόμενης ημέρας μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στην αγορά .
Εδώ θα είχαμε ένα Πλαφόν ,το οποίο θα καθοριζόταν από το αρμόδιο υπουργείο μέχρι την 1η Ιουλιου.Το άρθρο 122 πολύ συνοπτικά έλεγε:
Αν η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς ανά χρονική μονάδα της επόμενης ημέρας ( ΤΕΑ ) είναι μικρότερη ή ίση του Πλαφόν τότε : Τα Έσοδα του Παραγωγού Αγορας Επόμενης Ημέρας ( ΕΠΑΕΗ) θα προκύπτουν από την Ποσότητα Ενέργειας πολλαπλασιασμένη με την ΤΕΑ . Ενώ το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας ( ΕΕΑΕΗ) θα είναι μηδέν.
Αν η ΤΕΑ είναι μεγαλύτερη του Πλαφόν ,τότε το Επιστρεπτέο Έσοδο Αγοράς της Επόμενης Ημέρας ( ΕΕΑΕΗ ) θα υπολογίζεται από την Ποσότητα Ενέργειας πολλαπλασιασμένη από την θετική διαφορά της ΤΕΑ με το Πλαφόν .
Ενώ το Έσοδο Παραγωγού Αγοράς Επόμενης Ημέρας( ΕΠΑΕΗ) θα προκύπτει από την Ποσότητα Ενέργειας πολλαπλασιασμένη με το Πλαφόν .
Με την λογική το συνολικό Επιστρεπτέο Εσοδο Αγοράς της Επόμενης Ημέρας ( ΕΕΑΕΗ ) να καταβάλλεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ( ΤΕΜ) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των καταναλωτών. Ωστόσο, το μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού του πλαφόν δεν έχει αναγγελθεί από το αρμόδιο υπουργείο.
Όπως αντιλαμβάνεστε η κατατεθείσα τροπολογία εκτός του ότι στερείται λειτουργικότητας είναι αίολη, δεν καταργεί ουσιαστικά την ρήτρα αναπροσαρμογής και θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στους καταναλωτές όσο και στους προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας .Και είναι βέβαιο ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επιπεδα του 2021.Επίσης, είναι βέβαιο ότι οι πάροχοι θα διαμορφώσουν με τέτοιο τρόπο τις τιμές τους και προφανέστατα με ένα επιπλέον καπέλο κινδύνου ,όταν βλέπουν ότι ο καθημερινός ρυθμός αύξησης της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου αυξάνεται αν όχι εκθετικά τουλάχιστον γραμμικά.
Σκεπτόμενος λογικά θα περίμενα το θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει στην ρίζα της (υπάρχουν προτάσεις ).
Η λογική λέει ότι όταν ένα σύστημα δεν είναι λειτουργικό είναι σχεδόν βέβαιο ότι σταδιακά θα καταργηθεί . Ωστόσο φαίνεται ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σκέφτονται με άλλες προτεραιότητες και λογικές.
Την αξιοπιστία εφαρμογής του συστήματος προσδιορισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, θα την δούμε προσεχώς στους λογαριασμούς του ρεύματος τον Σεπτέμβριο.