Τι γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στο «Βήμα» για υποκλοπές και παραιτήσεις Δημητριάδη Κοντολέοντα
Γράφει συγκεκριμένα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος:
«Η δραστηριότητα, ο κύκλος των συναλλαγών, των γνωριμιών και των προσβάσεων στην Ελλάδα της ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας Intellexa ΑΕ (αρχικά με έδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και πρόσφατα με μεταστέγαση στην οδό Νέστορος στο Χαλάνδρι), που εμφανιζόταν διαχειρίστρια του λογισμικού παγίδευσης τηλεφώνων Predator, και οι τυχόν συσχετισμοί και οι ύποπτες μεθοδεύσεις της ΕΥΠ οδήγησαν στην παραίτηση-βόμβα του γενικού γραμματέα και ανιψιού του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και στη μεταγενέστερη του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.
Και αυτό αφού φαίνεται να υπήρχε στην ΕΥΠ σύστημα παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων, με επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας και χρησιμοποιώντας επίσημα δικαστικά έγγραφα εποπτεύοντος δικαστικού λειτουργού των κρατικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, έχει εξεταστεί εάν λειτουργούσε ένα παράλληλο-ιδιωτικό δίκτυο διανομής και χρήσης πληροφοριών από παράνομες υποκλοπές με χρήση του Predator μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας και τριών-τεσσάρων ατόμων-επιχειρηματιών από τους οποίους ορισμένοι φέρεται να είχαν έμμεσες ή άμεσες επαφές με τον κ. Δημητριάδη αλλά και με τις μυστικές υπηρεσίες.
Σε ένα πλέγμα εταιρειών, προσώπων και τυχόν προσβάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου που άρχισε να ανιχνεύεται με σχετική σαφήνεια ύστερα από την πρόσφατη αποκάλυψη της διετούς παρακολούθησης του οικονομικού συντάκτη Θανάση Κουκάκη αρχικά από την ΕΥΠ και μετά με το λογισμικό παγίδευσης Predator, αλλά και την απόπειρα υφαρπαγής δεδομένων με τον ίδιο ύποπτο τρόπο από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.
Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι και ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ διά του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων που ακούει συνομιλίες μέσω των δικτύων 4G και 5G. Με το Μέγαρο Μαξίμου να αποδίδει την παραίτηση του κ. Δημητριάδη για να προστατευθεί από ανοίκειες και άδικες επιθέσεις.
Κρίσιμο, επιπλέον, θέμα για την κυβέρνηση είναι η προγενέστερη γνωριμία και συνεργασία ατόμων που σχετίζονταν με το Predator με στενούς φίλους του κ. Δημητριάδη, οι οποίοι ωστόσο ήταν και προμηθευτές συστημάτων ασφαλείας και επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων φορέων. Με πρόσωπο-κλειδί, γνωστό του δραστήριου συνεργάτη του Πρωθυπουργού, να σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», λίγες ώρες πριν από τη παραίτηση του κ. Δημητριάδη, ότι «όλα είναι αναληθή και κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν, μέσω εμού, τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη με τον οποίο υπάρχει πολυετής φιλία».
Συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι «με την ισραηλινή εταιρεία που προσδιορίζεται ότι έχει το Predator σχετίζεται ένας φίλος μου, χωρίς εγώ να αναμειγνύομαι σε καμία περίπτωση. Μάλιστα του είχα δώσει συμβουλές να προσέχει γενικά τη δραστηριότητα της εταιρείας των Ισραηλινών. Εγώ ασχολούμαι με έξι συμβάσεις με την ΕΛ.ΑΣ. για ψηφιακά συστήματα και ένα σύστημα για αναδρομολόγηση δεδομένων από συσκευές κινητών τηλεφώνων που πωλείται μόνο στο εξωτερικό με νόμιμο τρόπο».
Ωστόσο, επιπλέον κεντρικό ζήτημα προκύπτει αφού την Παρασκευή αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και από το προϋπάρχουν, από το 2006, σύστημα νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ με ύποπτες διαδικασίες.
Απάντησης χρήζει και το ερώτημα εάν και άλλα άτομα είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς σαφή αιτιολογία, με επίκληση αόριστους λόγους «εθνικής ασφαλείας».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη τελευταία έκθεση της ΑΔΑΕ, το 2021, εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας (δηλαδή επισήμως για θέματα κατασκοπείας, ένοπλων οργανώσεων ή για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών και μυστικότητας σε περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ.) έναντι 13.751 το 2020 και περίπου 11.650 το 2019.
Με ένα πλέγμα «αλληλοκαλυπτόμενων» νόμιμων ή παράνομων παρακολουθήσεων από το σύστημα της ΕΥΠ (συνδέεται με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας) και το Predator ή άλλα πειρατικά συστήματα, που όταν τελειώνει το ένα φαίνεται ν’ αρχίζει να ενεργοποιείται το άλλο. Ωστε ο στόχος να είναι μονίμως σε εποπτεία. Σημειώνεται ότι η ΕΥΠ υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο κ. Κοντολέων από τη φάση της επιλογής του είχε άριστη συνεργασία με τον κ. Δημητριάδη και άτομα από το περιβάλλον του.
Την τελευταία οκταετία φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί – κυρίως στο Ισραήλ – νέα λογισμικά παγίδευσης όπως το Pegasus, το Predator και πολλά ακόμη, τα οποία «δουλεύουν» μέσω αποστολής ειδικών-«ελκυστικών» SMS στο κινητό τηλέφωνο του «στόχου». Στο SMS το υποψήφιο θύμα καλείται να ανοίξει, ύστερα από φιλική παραίνεση άγνωστου ατόμου, έναν διαδικτυακό τόπο που έχει μεγάλες ομοιότητες αλλά δεν είναι το ίδιο με γνωστά ενημερωτικά sites.
Σε περίπτωση που ο ανυποψίαστος κάτοχος ανοίξει το link αυτού του SMS, το παράνομο λογισμικό, όπως το Predator, αρχίζει να υφαρπάζει και να καταγράφει ανταλλαγή αρχείων του κατόχου του κινητού, μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης, ενώ μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής αλλά και να «τραβά» κωδικούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί παραβιάσεις δεκάδων κινητών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών, μεταξύ άλλων από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ή την κυβέρνηση της Ουγγαρίας (οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Γερμανίας έχουν παραδεχθεί τη χρήση αυτού του συστήματος). Επιπλέον υπάρχουν αναφορές ότι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Πολωνία έχουν καταχραστεί το σύστημα για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Ακόμη υπάρχουν διαρροές για παρακολούθηση κορυφαίων γάλλων και βρετανών πολιτικών.
Πριν από την πρόσφατη καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη για απόπειρα παρείσφρησης, τον Σεπτέμβριο του 2021, παραμονές των εσωκομματικών εκλογών στο ΠαΣοΚ, του Predator στο κινητό του είχαν προηγηθεί – προ μερικών μηνών – οι αναφορές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τότε είχε καταγραφεί πλήρης «μόλυνση» του κινητού του με το ίδιο λογισμικό (τo Predator) το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021. Είχε προηγηθεί υποκλοπή των συνομιλιών του εν λόγω δημοσιογράφου από την ΕΥΠ, με επίκληση λόγων «εθνικής ασφαλείας», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Με ανεπίσημους ισχυρισμούς ότι αυτό συνέβη για δημοσιεύματα ξένης εφημερίδας – όπου εργαζόταν ο δημοσιογράφος – σχετικά με τη διαχείριση τραπεζικών δανείων στη χώρα μας, διευκολύνσεις σε τραπεζίτες κ.λπ.
Κάτι που ασφαλώς προκαλεί περαιτέρω ερωτηματικά για τις διαδικασίες ενεργοποίησης υποκλοπών από την ΕΥΠ με επίκληση τόσο απροσδιόριστων λόγων. Και αυτό, όπως φαίνεται, είναι ένα από τα ζητήματα προβληματισμού που οδήγησε, μαζί και με την αποκαλυφθείσα παρακολούθηση και του κ. Ανδρουλάκη, και στην παραίτηση του διοικητή κ. Κοντολέοντος.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διερεύνησης της υπόθεσης με το Predator τέθηκαν ερωτήματα αν αυτό είχε εγκατασταθεί σε επονομαζόμενο «οίκημα ασφαλείας» που διατηρεί η ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή και το οποίο είχε μνημονευθεί το 2005 στην πολυσυζητημένη υπόθεση «απαγωγής πακιστανών» υπόπτων για φονική επίθεση στο Λονδίνο.
Με συμπληρωματικές αναφορές ότι υπάλληλοι της εταιρείας του Ιωάννη Λ., που έχει τις συμβάσεις του συστήματος επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ., επισκέπτονταν τη συγκεκριμένη μονάδα της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή.
Με συνεργάτες του εν λόγω επιχειρηματία να σημειώνουν ότι «μας στοχοποιούν χωρίς κανένα λόγο και σκεφτόμαστε να φύγουμε από την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε αν αυτή η Intellexa έχει το Predator, ούτε είχαμε ποτέ επαφές με τη Cytrox, δημιουργό του εν λόγω λογισμικού. Ξέρουμε ότι για το Predator χρειάζεται η “αρωγή” των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και δεν γίνεται ερήμην αυτών με απευθείας “αποστολή” κοριού», κάτι που αμφισβητείται από τεχνικούς και από τη διεθνή βιβλιογραφία.
«Δεν έχουμε», συνεχίζουν, «καμιά σχέση και με την προμήθεια του συστήματος υποκλοπών-νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ που εγκατέστησε ιταλική εταιρεία. Επειδή υπήρξε αναφορά ότι άνθρωποι της εταιρείας μας επισκέπτονται “μυστική” εγκατάσταση-βάση της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή (σ.σ. με υπονοούμενα ότι εκεί έχει έδρα το παρανόμως αποκτηθέν Pretador) σας αναφέρουμε ότι εκεί σε αυτόν τον χώρο έχει βάση το Κέντρο Τεχνικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) που δημιούργησε τους τελευταίους μήνες επισήμως η ΕΥΠ. Βοηθούμε αφιλοκερδώς στην εγκατάσταση fire walls και άλλων συστημάτων προστασίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για τα ζητήματα Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν γνωρίζουμε τίποτα, αλλά πρέπει να ερευνηθούν οι σχέσεις και άλλων αλλοδαπών ατόμων που φαίνεται να έχουν προηγμένα συστήματα καταγραφών και παρακολουθήσεων, αλλά και να εξεταστεί αν κάποιο παράνομο λογισμικό στάλθηκε και από χώρα του εξωτερικού».
Ποιες είναι οι ελληνικές διαστάσεις του πειρατικού λογισμικού που φαίνεται να προκαλούν τους τωρινούς κλυδωνισμούς;
Σε παλαιότερη διαρροή αρχείων από τον γνωστό ιστότοπο Wikileaks είχε διαπιστωθεί ότι το 2014 υπήρχαν συνεννοήσεις εκπροσώπων ξένης εταιρείας με έδρα στο Μιλάνο που πουλά παρόμοια λογισμικά με στελέχη της ΕΥΠ για την απόκτησή του. Ομως, θεωρήθηκε απαγορευτικό το κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά του.
Επιπλέον, από την έρευνα για το Predator που εντοπίστηκε στην Ελλάδα έχει προκύψει ότι η εταιρεία Cytrox, που διαχειρίζεται το εν λόγω λογισμικό (με δημιουργό τον ισραηλινό ιδιώτη Tαλ Ντ.), με έδρα αρχικά στα Σκόπια, έχει διάδοχο και συνεργάτη στην Ελλάδα την εταιρεία (με 13 συνολικά εργαζομένους) Intellexa ΑΕ, με ημερομηνία σύστασης 11 Μαρτίου 2020 και με διαχειρίστρια την κυρία Σάρα Χ., στενή συγγενή του προαναφερόμενου Ισραηλινού.
Ακόμη φαίνεται να έχει διαπιστωθεί ότι οι διαχειριστές του Predator πλαστογράφησαν 50 νόμιμες ειδησεογραφικές «οντότητες» στην Ελλάδα μέσω συνεργατών από την Τσεχία, προκειμένου μέσω εισόδου σε αυτούς τους εικονικούς ειδησεογραφικούς τόπους να μολύνεται το κινητό.
Με ορισμένες ενδείξεις, με βάση δεδομένα της Google, ειδικών ερευνητικών κέντρων στο εξωτερικό ότι ίσως ο αριθμός των παρακολουθούμενων προσώπων στη χώρα μας υπερβαίνει τους 10-15.
Το ζήτημα όμως έχει αποκτήσει περαιτέρω διαστάσεις μετά τη διαπίστωση ότι στην ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται το Predator συμμετέχουν ο ιδιώτης ελληνικής καταγωγής Φελ. Μπ., το όνομα του οποίου μνημονεύθηκε στην υπόθεση υφαρπαγής χρημάτων (χωρίς να αποδειχθεί δικαστικά κάτι τέτοιο) εταιρείας διαχείρισης δανείων μεγάλης ελληνικής τράπεζας που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη το 2017.
Ο Φελ. Μπ. όπως και δύο ακόμη πρόσωπα (ο Ελληνας Νίκος Λ. και ο Σιμόν Π., πολωνικής καταγωγής) που σχετίζονται με την Intellexa ΑΕ έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με εταιρεία που προμηθεύεται το ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών στην ΕΛ.ΑΣ., την Tetra-Sepura.
Προμηθευτής αυτού του συστήματος (τα γραφεία της εταιρείας είναι στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι) είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Ιωάννης Λ., που είναι παιδικός φίλος του κ. Δημητριάδη και ένας από τους κύριους προμηθευτές συστημάτων υψηλής τεχνολογίας στην ΕΛ.ΑΣ., έχοντας έξι σχετικές συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα φέρεται να έχει δώσει και συστήματα εντοπισμού φορητών συσκευών υποκλοπών (με σχετικές άδειες) στη Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει έδρα στο Περιστέρι.
Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, άρχισε η διατύπωση σαφών υπαινιγμών ότι ο Ιωάννης Λ., που διατηρεί επαφές με πολλούς πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και έχει στενές, πολυετείς σχέσεις με τον πρώην διευθυντή του Πρωθυπουργού, «ίσως συμμετέχει με άλλα πρόσωπα ή μπορεί κάτι να γνωρίζει για την ενεργοποίηση και αποστολή του Predator σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, παρέχοντας ίσως και σχετικές πληροφορίες».
Και αυτό αφού έχει φίλους και συνεργάτες του στην εταιρεία Interllexa ΑΕ. Σε έναν κύκλο υπονοιών που φέρεται να προσμετρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ακόμη εξετάστηκε το ενδεχόμενο το Predator, μέσω κεντρικών και περιφερειακών συνεννοήσεων, να δόθηκε στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ. για κύκλο αφανών παρακολουθήσεων μέσω της εταιρείας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Υπήρξε έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), στις 9 Ιουνίου 2022, στα γραφεία της εταιρείας στα νότια προάστια και στο ηλεκτρονικό αρχείο κρατικών συμβάσεων (με επίσημες και απόρρητες δαπάνες) χωρίς να επιβεβαιωθεί αγορά τέτοιου συστήματος από ελληνικές υπηρεσίες.
Αντιθέτως βρέθηκαν συμβάσεις με δύο ιδιωτικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα ως «πάροχος υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης, δημιουργίας και διοίκησης». Ομως δεν παρουσιάστηκαν στους ελεγκτές οι συμβάσεις του 2022 αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές καταγραφές.
Εντυπωσιακό είναι το έγγραφο που έστειλαν στους υπευθύνους της ΕΑΔ οι υπεύθυνοι της Interllexa AE, όπου προσδιορίζεται ότι «η ερευνητική δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας είχε ως στόχο να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη καινοτόμων (…) εργαλείων τα οποία μπορεί να ενσωματωθούν με προϋπάρχοντα που χρησιμοποιούνται από τους φορείς επιβολής του νόμου προκειμένου να αποτραπούν πιθανά ή σε πραγματικό χρόνο γεγονότα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών».