Τι γυρεύουν Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης και Αχτσιόγλου στο ίδιο τραπέζι;
Ποικιλοτρόπως έχει σχολιαστεί στους κόλπους της κεντροαριστεράς η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Φεβρουαρίου με τίτλο «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;».
Στο θέατρο Άλφα, επί της Οδού Πατησίων, θα συζητηθεί μεταξύ άλλων εάν και πως μπορεί να υπάρξει πειστική αντιπρόταση στην πολιτική της δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας. Ανοιχτές συζητήσεις γίνονταν πάντα και άρα δεν αποτελούν κάτι το πρωτότυπο.
Ωστόσο, μία εκδήλωση, στην οποία πρωταγωνιστούν ένα κεντρικό και αναγνωρίσιμο στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, που ανήκει στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ , ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να τον τοποθετήσει στους στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής πλέον της Νέας Αριστεράς και πρώην υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να περάσει κάτω από τα πολιτικά και δημοσιογραφικά ραντάρ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, στη μεγάλη εικόνα, κερδισμένος στο χώρο της κεντροαριστεράς, που κοντράρει μάλιστα στα ίσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν υπάρχει.
Άλλωστε, εκλογολόγοι και δημοσκόποι χαρακτηρίζουν κατακερματισμένη την προοδευτική αντιπολίτευση με τις ανακατατάξεις βέβαια να είναι σαφείς και καθόλου αμελητέες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Χαριλάου Τρικούπη διεκδικεί με αξιώσεις πλέον τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να απειλείται.
«Μουδιασμένες» αντιδράσεις και παρασκηνιακή μουρμούρα
Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου δεν σχολίασε την εκδήλωση. Περισσότερο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι την υποβάθμισε. Άλλωστε, οι προβολείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν το Σαββατοκύριακο στραμμένοι στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στο 1ο αναπτυξιακό συνέδριο του κόμματος στην Κοζάνη, όπου το πρόσημο που βάζουν είναι κάτι περισσότερο από θετικό.
Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την κίνηση Τεμπονέρα. Πρώτον, γιατί θεωρούν ότι δίνει λάθος σήμα πριν τις Ευρωεκλογές, υπενθυμιζοντας πως οι σχέσεις των κομμάτων είναι ανταγωνιστικές και δεύτερον, γιατί εκτιμούν ότι είναι «άκομψο» να βρεθεί ένα κεντρικό στέλεχος του κόμματος στο ίδιο τραπέζι με την Έφη Αχτσιόγλου, που επέλεξε, όπως λένε, το δρόμο της διάσπασης και μάλιστα λίγες ημέρες πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, σε καμία των περιπτώσεων δεν πετούν τη σκούφια τους για την εκδήλωση, μάλλον στάση αναμονής κρατούν περισσότερο, καθώς περιμένουν να ακούσουν το τι θα ειπωθεί.
Πάντως, πηγές του ΠΑΣΟΚ κατέστησαν σαφές οτι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξηγήσει τους όρους και το πλαίσιο αναγέννησης της κεντροαριστεράς στη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι οι στοιχίσεις γίνονται πίσω από αξίες, προγραμματικές θέσεις και αρχές και όχι πίσω από πρόσωπα, συγκολλήσεις κομμάτων και συμφωνίες κορυφής.
Στη Νέα Αριστερά λένε πως η συζήτηση τους ενδιαφέρει «στη βάση του περιεχομένου». Όπως αναφέρουν, πάντα είναι ανοιχτοί στο διάλογο ξεκαθαρίζοντας ότι τους αφορά η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χωρου «όταν μάλιστα είμαστε αντιμέτωποι με την επικυριαρχία της δεξιάς και της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Εντούτοις, εκτιμούν πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος είτε με το ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε μάλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές του κόμματος να σημειώνουν ότι ζητούμενο είναι η ανασύνθεση στη βάση της κοινωνίας. Ακόμη, δεν έχει ανακοινωθεί ο φορέας υπό την αιγίδα του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Αυτό βέβαια το οποίο αναφέρουν οι γνωρίζοντες είναι πως η ιδέα της διοργάνωσής της ξεκίνησε από τον Διονύση Τεμπονέρα. Οι αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν πως η Εφημερίδα των Συντακτών έχει «κλειδώσει» ως διοργανωτής δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.