Τι είναι το φαινόμενο της κηλίδωσης - Πώς επηρεάζει τη μεγάλη φωτιά στην Αττική
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση οι κηλιδώσεις έχουν χαοτικό χαρακτήρα.
Το φαινόμενο της κηλίδωσης αποτελεί μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που καίει από το απόγευμα της Κυριακής (11/08) και έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα στη βορειονατολική Αττική.
Τι είναι όμως το φαινόμενο της κηλίδωσης και πώς αυτό επηρεάζει την ταχεία επέκταση της φωτιάς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων;
Ο μετεωρολόγος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, εξηγεί τι είναι οι κηλιδώσεις και πώς αυτές γιγάντωσαν τη φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα.
Στη σχετική ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook επισημαίνει: «Στη συνημμένη εικόνα (πηγή: ERT NEWS) βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι "σπίθες" που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.
Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος».