Τι είναι τα περίεργα σημάδια στο πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου
Πρόκειται για τα σημάδια «σβησίματος» είναι φυσιολογικά και δεν αποτελούν λόγο για να αφήσεις το αυτοκίνητό σου σε συνεργείο.
Το γυαλί είναι ένα ζωτικό κομμάτι κάθε αυτοκινήτου. Μπορούμε να δούμε μέσα από αυτό και φυσικά να προστατευτούμε από στοιχεία της φύσης (άνεμος βροχή δυνατός ήλιος) ή κομμάτια της επιφάνειας του δρόμου που κινούμαστε.
Εάν οδηγείς συχνά θε αντιληφθείς πολύ πιο σύντομα, γρατσουνιές βρώμικα σημεία ίσως και ραγίσματα στο παρμπρίζ σου. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσεις ένα περίεργο μοτίβο φωτεινών κηλίδων στο πίσω παράθυρό υπό ορισμένες συνθήκες.
Αυτά τα σημεία, επίσημα αναφέρονται ως σβησίματα και είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο το φως αντανακλάται στο πίσω παράθυρο.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν γυαλί, που έχει ενισχυθεί (έχει γίνει σκληρό) για το πίσω παράθυρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, τα τζάμια θερμαίνονται σε θερμοκρασία άνω των 1.000 βαθμών και στη συνέχεια ψύχονται για να ενισχυθεί το γυαλί. Ωστόσο, τα σημεία ψύξης δεν μπορούν να «κρυώσουν» ομοιόμορφα τα τζάμια, σύμφωνα με τον κατασκευαστή γυαλιών αυτοκινήτου Pilkington North America. Η ανομοιόμορφη ψύξη προκαλεί ανομοιόμορφη συρρίκνωση και πυκνότητα σε όλη την επιφάνεια, οδηγώντας σε ανομοιόμορφη ανάκλαση του φωτός.
Τα σημάδια αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ανησυχούν όταν τα παρατηρούν. Για τον λόγο αυτό οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιστασιακά στέλνουν ενημερωτικά δελτία για να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.
Το 2021, η General Motors έστειλε ένα τέτοιο δελτίο το οποίο ανέφερε:
« Ορισμένοι πελάτες ενδέχεται να παρατηρήσουν σημεία που εμφανίζονται στα πίσω και πλαϊνά παράθυρα όταν τα τζάμια είναι πολύ καθαρά και το αυτοκίνητο βρίσκεται στο φως του ήλιου. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο όταν φοράτε γυαλιά ηλίου, με κρύσταλλα polarized.
Οι κηλίδες οφείλονται στη διαδικασία κατασκευής και είναι «σημάδια ψύξης» στο γυαλί. Τα σημάδια αυτά είναι μια ακούσια παρενέργεια της διαδικασίας σκλήρυνσης».
Γιατί δεν έχουν τα ίδια σημάδια και τα Παρμπρίζ;
Συνήθως, τα παρμπρίζ δεν παρουσιάζουν τις ίδιες κηλίδες λόγω διαφορετικής κατασκευής (πλαστικοποιημένο γυαλί). Σε αυτό ένα στρώμα πολυβινυλίου τοποθετείται ανάμεσα σε δύο στρώματα γυαλιού. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι δύσκολο να το τρυπήσεις, αλλά μπορεί να σπάσει, χωρίς να διαλυθεί.