Καρχαρίας αλεπού: Αυτό είναι το είδος που ψάρεψαν στην Αρκαδία
Μεγάλη σπάνια ψαριά έκανε ένας ψαράς στην Αρκαδία, την Τετάρτη, όταν στα δίχτυα του μπλέχτηκε ένας καρχαρίας αλεπού μήκους 3 μέτρων.
Ο καρχαρίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών οι οποίοι έσπευσαν να προμηθευτούν ένα κομμάτι με σκοπό να το μαγειρέψουν.
Τι είναι ο καρχαρίας αλεπού;
To γένος Αλωπίας (Alopias), περιλαμβάνει καρχαρίες που είναι γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες, αλεπόσκυλοι και καρχαρίες θεριστές ή καρχαρίες -αλεπού. Είναι μεγάλοι καρχαρίες, αρκετά επικίνδυνοι, οι οποίοι βρίσκονται σε εύκρατα και τροπικά νερά ωκεανών σε όλον τον κόσμο, ενώ εντοπίζεται και στα ελληνικά νερά. Το γένος Αλωπίας είναι το μόνο γένος της οικογένειας Αλωπιείδες και περιλαμβάνει τρία είδη.
Ο καρχαρίας αλεπού είναι είδος καρχαρία που ζει στο ανοικτό πέλαγος και σε βάθη που φτάνουν μέχρι τα 700 μέτρα. Συνήθως το μήκος του φθάνει μέχρι τα 6 μέτρα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πλησιάσει και τα επτά μέτρα. Μορφολογικά ξεχωρίζει εύκολα από τα υπόλοιπα είδη καρχαριών καθώς η ουρά του ξεπερνά σε μήκος το σώμα του. Το χρώμα στη ράχη του είναι γκρι - μπλε και συνήθως δεν καταδύεται σε βάθη μεγαλύτερα από 500 μέτρα.
Ο καρχαρίας αλεπού μπορεί να ζήσει μέχρι 25 χρόνια, και η τροφή του αποτελείται κυρίως από ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, μαλακόστρακα, και σπανίως θαλασσοπούλια.
Καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο μπορούμε να συναντήσουμε 43 είδη καρχαριών. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξομειωθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία.
Οι καρχαρίες ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός), με σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή.