Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα και τι μπορεί να προκαλέσει
Ζελατοδυναμίτιδα ήταν η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε χθες από τους πυροτεχνουργούς, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.
Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες.
Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.
Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι ισχυρές και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.
Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά που συνήθως χρησιμοποιούν εργαζόμενοι σε μεταλλεία και ορυχεία, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και από τρομοκρατικές ομάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ύλη εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη και πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891.
Ο Νόμπελ εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και ίδρυσε χημικό εργοστάσιο, ωστόσο μεγάλο μέρος της περιουσίας του προήλθε από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έλαβε για τις εφευρέσεις του. Μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής, ο επιστήμονας διέθεσε σε διάφορες φιλανθρωπίες, ενώ ένα τμήμα της καθιέρωσε τα ομώνυμα Βραβεία Νομπέλ.
Ο Γιώργος Τσαπάρας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής μίλησε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» για την ζελατοδυναμίτιδα μιλώντας για ανεύθυνη πράξη καθώς όποιος περνούσε 10-30 μέτρα από το σημείο μπορούσε να είχε σκοτωθεί: