Τί είναι η Λωρίδα της Γάζας; Ποιος την κυβερνά και ποιος την ελέγχει;
Η Λωρίδα της Γάζας αναφέρεται σε μια στενή λωρίδα γης σφηνωμένη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο στη Μεσόγειο Θάλασσα που έχει περίπου το μέγεθος της Ουάσιγκτον, D.C. Κατέχεται με τη σειρά της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια τη Βρετανική Αυτοκρατορία, και αποτελεί το μικρότερο από τα δύο παλαιστινιακά εδάφη. Το άλλο είναι η Δυτική Όχθη.
Μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948, η Αίγυπτος έλεγχε τη Γάζα για σχεδόν δύο δεκαετίες. Μετά τη νίκη του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 εναντίον των Αράβων γειτόνων του, απέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Για τα επόμενα 38 χρόνια, έλεγχε τη λωρίδα και επέτρεψε την κατασκευή 21 εβραϊκών οικισμών.
Το 2005, υπό τη διεθνή και εσωτερική πίεση, το Ισραήλ απέσυρε περίπου 9.000 Ισραηλινούς εποίκους και τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τη Γάζα, αφήνοντας τον θύλακα να διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έλεγχε επίσης τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Σήμερα, με πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να ζουν σε περίπου 140 τετραγωνικά μίλια, είναι «ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα εδάφη του κόσμου», σύμφωνα με την Gisha, μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση. Οι μισοί Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα είναι κάτω των 19 ετών, αλλά έχουν λίγες έως καθόλου προοπτικές για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και περιορισμένη πρόσβαση στον έξω κόσμο.
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Ποιος κυβερνά και ποιος το ελέγχει;
Η Χαμάς, η οποία έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τους Παλαιστίνιους ηγέτες στη Δυτική Όχθη που διαπραγματεύτηκαν τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Όσλο, είναι ένα μαχητικό παλαιστινιακό εθνικιστικό κίνημα υπό την ηγεσία του Ισμαήλ Χανίγιε. Πήρε τον έλεγχο της Γάζας αφού κέρδισε τις εκλογές εκεί το 2006. Έκτοτε, δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές.
Παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Ισραήλ διατηρεί έναν χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό στη Γάζα από το 2007 που είχε καταστροφικές επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους αμάχους. Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός, που του δίνει τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας και επιβάλλεται επίσης από την Αίγυπτο, είναι απαραίτητος για την προστασία των Ισραηλινών πολιτών από τη Χαμάς.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θεωρεί τον αποκλεισμό παράνομο και λέει ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης, μια κατηγορία που αρνούνται οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο ΟΗΕ, διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικοί, επικαλούμενοι τον αποκλεισμό, θεωρούν ότι η Γάζα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή από το Ισραήλ.
Τι είναι η Χαμάς και ποιον εκπροσωπεί;
Η Χαμάς είναι ένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στα παλαιστινιακά εδάφη. Ιδρύθηκε το 1987 κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης κατά της ισραηλινής κατοχής της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, η ομάδα ήταν αρχικά παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία ευνοεί τις ισλαμιστικές αρχές – μια πεποίθηση ότι το Ισλάμ πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση λόγω των επιθέσεων της στο Ισραήλ, οι οποίες περιλαμβάνουν ρουκέτες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, θεωρούν ότι μόνο η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είναι τρομοκρατική ομάδα. Η Χαμάς παρέχει επίσης κοινωνικές υπηρεσίες για τους ανθρώπους στη Γάζα, όπως εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομεία.
Η Χαμάς λέει ότι είναι ένα κίνημα που αγωνίζεται για την ελευθερία για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων από την κατοχή και την ανάκτηση μεγάλων τμημάτων του Ισραήλ. Οι ενέργειές της είναι διχαστικές μεταξύ των Παλαιστινίων και εκείνων που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους λόγω της χρήσης βίας.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Έρευνας Πολιτικής και Έρευνας ανέφερε ότι το ένα τρίτο των Παλαιστινίων θεώρησε ότι η εσωτερική και πολιτική διαίρεση μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και της Χαμάς στη Γάζα είναι «η πιο επιζήμια εξέλιξη που έχει συμβεί από το 1948. ”
Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα ψήφιζαν υπέρ της Χαμάς έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής. Η δημοτικότητα της ομάδας αυξήθηκε μετά από μια σύγκρουση δύο εβδομάδων με το Ισραήλ το 2021, με περίπου το 75% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι η Χαμάς προστατεύει το Τζαμί Αλ Άκσα και άλλους μουσουλμανικούς ιερούς τόπους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η Χαμάς λαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από το Ιράν, το οποίο συνεισφέρει «κεφάλαια, όπλα και εκπαίδευση» στην μαχητική ομάδα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Αν και η Τουρκία επιμένει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς μόνο πολιτικά, έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία της Χαμάς, μεταξύ άλλων μέσω κονδυλίων που εκτρέπονται από προγράμματα βοήθειας της τουρκικής κυβέρνησης.
Πώς είναι να ζεις στη Γάζα;
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρομοίασε τις συνθήκες στη Γάζα με «υπαίθρια φυλακή», αναφερόμενος στον περιορισμό της μετακίνησης που επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους εκεί. Το Ισραήλ απαγορεύει στους Παλαιστίνιους την είσοδο ή την έξοδο από την περιοχή «εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επείγουσες, απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις και έναν πολύ σύντομο κατάλογο εμπόρων», σύμφωνα με την B’Tselem, μια ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Ισραηλινοί, οι Εβραίοι έποικοι και οι ξένοι δεν υπόκεινται σε αυτούς τους περιορισμούς και είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσα και έξω από τη Γάζα. Με τα χρόνια, το Ισραήλ έκλεισε σταδιακά τις χερσαίες συνοριακές διαβάσεις από τη Γάζα προς το Ισραήλ, εκτός από μία – η οποία είναι ανοιχτή μόνο σε Παλαιστίνιους με εγκεκριμένες από το Ισραήλ άδειες. Η Αίγυπτος κλείνει σποραδικά τη χερσαία διέλευση των συνόρων της για μήνες, κάτι που είναι συχνά ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι στη Γάζα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο.
Περιορίζοντας τις εισαγωγές και σχεδόν όλες τις εξαγωγές, ο 16ετής αποκλεισμός του Ισραήλ έχει οδηγήσει την οικονομία της Γάζας σε σχεδόν κατάρρευση, με ποσοστά ανεργίας πάνω από 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Πάνω από το 65% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με το 63% των ανθρώπων στη Γάζα να θεωρούνται «επισιτιστικά ανασφαλή» από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Ελάχιστη ψυχολογική υποστήριξη υπάρχει για μια γενιά παιδιών που «ζουν με τις μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις της συνεχούς έκθεσης στη βία», σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιέγραφε μια αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, μεταξύ των νέων που ζουν σε τη Λωρίδα της Γάζας.
«Το κλείσιμο της Γάζας εμποδίζει τους ταλαντούχους, επαγγελματίες ανθρώπους, με πολλά να δώσουν στην κοινωνία τους, από το να επιδιώξουν ευκαιρίες που οι άνθρωποι αλλού θεωρούν δεδομένες», ανέφερε η Human Rights Watch σε μια έκθεση του 2021. «Η απαγόρευση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα από το να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην πατρίδα τους αποτελεί ακροβατική ζωή και υπογραμμίζει τη σκληρή πραγματικότητα του απαρτχάιντ και των διώξεων για εκατομμύρια Παλαιστινίους».
Μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που σκότωσε 700 Ισραηλινούς, οι συνθήκες για τους αμάχους στη Γάζα αναμένεται να επιδεινωθούν δραματικά. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα είναι πιθανή, στην οποία η Χαμάς έχει ορκιστεί να αντισταθεί σθεναρά. Τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, διακόπτοντας κάθε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα και νερό στον θύλακα.
Πηγή: nbcnews