Τι είναι η εγκεφαλική θόλωση που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού
Καλπάζει η νέα παραλλαγή JN.1 του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει πλέον γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, ενώ το ίδιο να γίνει σε Βρετανία και Γαλλία.
Με το νέο στέλεχος να έχει κάνει πλέον «για τα καλά» την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στη νέα συμπτωματολογία που φαίνεται να συνοδεύει τη νέα παραλλαγή του ιού.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τη βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη και τον γιατρό Γιάννη Ντάναση, οι οποίοι συνοψίζουν τα διεθνή δεδομένα, φαίνεται ότι δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές. «Οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση», τονίζουν οι επιστήμονες.
Προσθέτουν, ωστόσο, ότι σύμφωνα με το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), στα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής «περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση (brain fog), δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια)».
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, τα οποία παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID ήδη από το 2020, ενώ η λίστα περιλαμβάνει και ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.
Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης, που κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι του COVID, αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι είναι η εγκεφαλική θόλωση
Αρκετοί είναι, ωστόσο, εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι η εγκεφαλική θόλωση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα συμπτώματα του νέου στελέχους του ιού, τουλάχιστον όπως αυτά έχουν ήδη καταγραφεί στις ΗΠΑ.
Η εγκεφαλική θόλωση, ή αλλιώς και εγκεφαλική ομίχλη, εξίσου γνωστή με τον όρο «brain fog», συνεπάγεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που, κατά βάση, έχουν σχέση με τη διαύγεια του ατόμου.
Συνηθέστερα περιλαμβάνει:
- Προβλήματα μνήμης
- Μειωμένη συγκέντρωση
- Αδυναμία εστίασης
- Έντονη υπνηλία ή σύγχυση
- Μειωμένη πνευματική οξύτητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκεφαλική θόλωση από μόνη της δεν αποτελεί ιατρική πάθηση. Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για έναν τύπο γνωστικής δυσλειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από σύμπτωμα του COVID-19 είναι πιθανότατα και συνέπεια άλλων παραγόντων, όπως το στρες, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, οι ορμονικές αλλαγές, η διατροφή, κυρίως η έλλειψη βιταμίνης Β12. Παράλληλα, αιτίες μπορεί να είναι και κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως κάποια φλεγμονή, κόπωση, κυρίως η χρόνια, ή αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε αυτά προστίθενται η αναιμία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, η ημικρανία, ο υποθυρεοειδισμός, οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, αλλά και οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως βέβαια είναι και ο κορωνοϊός.
Πώς αντιμετωπίζεται η εγκεφαλική θόλωση
Η θεραπεία της εγκεφαλικής θόλωσης εξαρτάται πρώτιστα από την αιτία. Για παράδειγμα, εάν κάποιος είναι αναιμικός, τότε θα χρειαστεί να λάβει σίδηρο για να αυξηθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μερικές φορές, η ανακούφιση από την εγκεφαλική ομίχλη είναι θέμα αντιμετώπισης μιας διατροφικής ανεπάρκειας, αλλαγής φαρμάκων ή βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου.
Ορισμένες πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν αντιμετωπίζετε εγκεφαλική κόπωση:
- Κοιμηθείτε για οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ.
- Διαχειριστείτε το στρες
- Μειώστε το χρόνο παραμονής μπροστά από μια οθόνη
- Αποφύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική καφεΐνη
- Κάντε γυμναστική
- Βελτιώστε τη διατροφή σας, αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης, λαχανικών και καλών λιπαρών
Σημειώνεται ότι οι συστάσεις παγκοσμίως για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του COVID-19 παραμένουν οι ίδιες: μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους και εάν είστε θετικοί, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC): «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».