Τι είναι η αγωγή λογοδοσίας που κατέθεσε ο Μαζωνάκης στην αδελφή του: «Δοσίλογοι και δεξίλογοι»
Οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν στον διαχειριστή χρηματική ποινή (που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας) καθώς και την προσωπική του κράτηση έως ένα έτος.
Η «αγωγή λογοδοσίας» (όπως περιγράφεται στο άρθρο 303 του Αστικού Κώδικα) αφορά την υποχρέωση που έχει ο διαχειριστής μιας περιουσίας, να ενημερώνει αναλυτικά τον ιδιοκτήτη της περιουσίας για την οικονομική κατάστασή της (ή αλλιώς, να "λογοδοτεί", όπως το αναφέρει ο νόμος).
Πρόσφατα έγινε γνωστή από την δικαστική διαμάχη του Γιώργου Μαζωνάκη με την αδελφή του Βάσω, καθώς κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών δύο αγωγές λογοδοσίας, για οικονομικές διαφορές στην διαχείριση της περιουσίας του.
Η υποχρέωση αυτή αφορά όποιον διαχειρίζεται, συνολικά ή κατά ένα μέρος μόνο, την περιουσία αλλού ανθρώπου και σημαίνει πως εφόσον του ζητηθεί, ο διαχειριστής θα πρέπει να δίνει άμεσα όλα τα οικονομικά στοιχεία στον ιδιοκτήτη, πλήρη με τα λογιστικά τους βιβλία.
Εφόσον ο ιδιοκτήτης στραφεί κατά του διαχειριστή με αγωγή λογοδοσίας, τότε θα πρέπει άμεσα να λάβει ενημέρωση για την κατάσταση της περιουσίας.
Στην περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι πράγματι ο διαχειριστής έχει τέτοια υποχρέωση και αυτός δεν συμμορφωθεί και δεν ενημερώσει τον ιδιοκτήτη, τότε οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν στον διαχειριστή χρηματική ποινή (που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας) καθώς και την προσωπική του κράτηση έως ένα έτος, με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
Σε περίπτωση που εντοπίσει ατασθαλίες, τότε ο ιδιοκτήτης της περιουσίας μπορεί να στραφεί κατά του διαχειριστή, ζητώντας την καταδίκη του. Πάλι το δικαστήριο είναι αυτό που παίρνει την απόφαση, αφού πρώτα ακούσει και τις δυο πλευρές και εφόσον κρίνει ότι ο διαχειριστής "έβαλε το δάχτυλο στο μέλι" , τότε καταδικάζει τον διαχειριστή στην καταβολή του ποσού.
Η "αγωγή λογοδοσίας" χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εμπορικό δίκαιο, ιδίως μεταξύ μετόχων σε κάποια εταιρία, αλλά μπορεί να αφορά οποιαδήποτε οικονομική σχέση.
Συγκεκριμένα, ο νόμος σε ότι αφορά την αγωγή λογοδοσίας αναφέρει πως "όποιος έχει τη διαχείριση μιας ολικά ή μερικά ξένης υπόθεσης, εφόσον η διαχείριση συνεπάγεται εισπράξεις και δαπάνες, έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει. Για το σκοπό αυτόν ο δοσίλογος οφείλει να ανακοινώσει στο δεξίλογο λογαριασμό που να περιέχει αντιπαράθεση των εσόδων και των εξόδων, καθώς και ό,τι προκύπτει από την αντιπαράθεση αυτή και να επισυνάψει τα δικαιολογητικά, εφόσον συνηθίζονται».
Όπως αναφέρει και το δικηγορικό γραφείο της Ευγενίας Α. Φωτοπούλου:« Στην αγωγή λογοδοσίας αρκεί η αναφορά των πραγματικών προϋποθέσεων του κανόνα δικαίου που στηρίζει το αγωγικό δικαίωμα, δηλαδή ότι ο εναγόμενος διαχειρίστηκε υπόθεση του ενάγοντος, που συνεπάγεται εισπράξεις και δαπάνες.»