Τι δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την κουζίνα σου - Τα υλικά που σου λύνουν τα χέρια
Τα απαραίτητα υλικά για κάθε οργανωμένη κουζίνα ώστε να μην αιφνιδιάζεστε ποτέ από ξαφνικούς επισκέπτες.
Η κουζίνα ενός σπιτιού εκτός από τα καθημερινά και αναλώσιμα τρόφιμα, καλό είναι να «εξοπλίζεται» με υλικά αποθηκευμένα στα ντουλάπια της, για μια ώρα ανάγκης.
Γιατί πόσες φόρες δεν ήρθε ξαφνικά ένας φίλος και κάτι ήθελες να φτιάξεις για να «τσιμπήσετε» ή σε έπιασε μια ξαφνική πείνα στις 00.00 το βράδυ που δεν ήταν τίποτα ανοικτό...
Η λίστα με τα υλικά που σου προτείνουμε, μπορεί να είναι λίγο μεγάλη, αλλά απαραίτητη ενώ όσον αφορά στις ημερομηνίες λήξης, πρόκειται κυρίως για τρόφιμα μακράς διαρκείας που χρειάζονται απλώς σωστή φύλαξη για να συντηρηθούν.
Και αν αγχώνεσαι για τον χώρο που καταλαμβάνουν στα ντουλάπια, τα περισσότερα από αυτά τα υλικά, όπως για παράδειγμα τα μπαχαρικά, πιάνουν ελάχιστο χώρο.
Κονσέρβες
- Ντομάτα κονκασέ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες, σούπες, κοκκινιστά και φαγητά φούρνου που θέλουν ντομάτα.
- Φασόλια, μανιτάρια, καλαμπόκι. Μπαίνουν σε σάλτσες, σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά και σε πολλές συνταγές.
- Τόνος, σολομός, σαρδέλες. Τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι η πιο εύκολη λύση για ένα πλήρες και ελαφρύ γεύμα.
Πακέτα όλων των ειδών
- Ρύζι
- Ζυμαρικά
- Όσπρια.
- Δημητριακά και σπόροι, όπως κινόα, πλιγούρι και κριθάρι, ιδανικά υλικά για να φτιάξεις γευστικά φαγητά ενώ αποτελούν και μια πολύ καλή βάση για σαλάτες
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις & αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Ξηροί καρποί, μια καλή λύση για σνακ αλλά και υλικό για φαγητό και γλυκά. Καλό είναι να επιλέγεις βέβαια ωμούς ξηρούς καρπούς που δεν περιέχουν αλάτι.
Βαζάκια και μπουκαλάκια
- Ελαιόλαδο, απολύτως απαραίτητο, μπαίνει σχεδόν παντού και χαρίζει νοστιμιά
- Ξίδι, σε διάφορες μορφές για να επιλέξεις αυτή που σου αρέσει περισσότερο
- Μέλι
- Μουστάρδα
- Σόγια σως.
Μπαχαρικά
- Αλάτι και πιπέρι τα απαραίτητα, αλλά και
- ρίγανη, κανέλα, κύμινο, μπαχάρι, σπόροι κόλιανδρου, μοσχοκάρυδο, φύλλα δάφνης, πάπρικα γλυκιά και καπνιστή, μπούκοβο, τσίλι, κάρι και τζίντζερ.
Τα εξτραδάκια
- Ζωμοί σε μορφή κύβου. Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να φτιάχνεις το δικό σου σπιτικό ζωμό, οι έτοιμοι ζωμοί σου λύνουν τα χέρια για να δώσεις το κάτι έξτρα στα φαγητά σου.
- Ελιές. Για τις σαλάτες, για μεζές αλλά και για τις σάλτσες.
- Κάπαρη. Για σαλάτες και σάλτσες.
- Ξηρή μαγιά. Για ζύμες και ψωμί.
- Αποξηραμένα φρούτα. Για σνακ και για topping σε γιαούρτι και μπολ δημητριακών, αλλά και για κέικ ή γλυκά.
- Κακάο. Για τα γλυκά σου, κέικ, cookies κ.ά αλλά και απολαυστικά ροφήματα.
- Ζάχαρη. Καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα πακέτο λευκή ή καστανή ζάχαρη σε κάθε κουζίνα, είτε για τον καφέ των καλεσμένων σου, αν εσύ δεν την προτιμάς είτε για τα γλυκά σου.
- Μπέικιν Πάουντερ. Στις συνταγές που δε χρησιμοποιείται αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι απαραίτητο.
- Κέτσαπ, μαγιονέζα, Tabasco, ως συνοδευτική σάλτσα στα πιάτα σου.