Τι δείχνουν οι πιο ευκρινείς φωτογραφίες του Ήλιου που είδαμε ποτέ
Ισχυρά μαγνητικά πεδία, ηλιακές κηλίδες, ηλιακό άνεμο και άλλα σπουδαία φαινόμενα κατέγραψε το σκάφος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Το διαστημικό σκάφος Solar Orbiter, μια κοινοπραξία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της NASA, κατέγραψε τις πιο λεπτομερείς εικόνες, μέχρι στιγμής, της επιφάνειας του Ήλιου.
74 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά
Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Μάρτιο του 2022 και δημοσιεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου δείχνουν τη φωτόσφαιρα, την εξωτερική στιβάδα του Ήλιου που εκπέμπει φως, με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Έτσι αποκαλύπτονται στοιχεία για βασικές διεργασίες στον Ήλιο, παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από απόσταση 74 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Με τη βοήθεια του οργάνου PHI (Polarimetric and Helioseismic Imager), ενός από τα έξι του Solar Orbiter, καταγράφηκε η κοκκιώδης επιφάνεια του Ήλιου και τεράστιες συγκεντρώσεις πλάσματος (1.000 χιλιομέτρων σε πλάτος), οι οποίες δημιουργούνται από θερμική μεταφορά (το θερμότερο αέριο ανεβαίνει, ενώ το ψυχρότερο κατεβαίνει).
Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν επίσης ισχυρά μαγνητικά πεδία στις ηλιακές κηλίδες, περιοχές με λιγότερο φως και χαμηλότερη θερμοκρασία, όπου διαταράσσεται η μεταφορά πλάσματος.
Μπλε και κόκκινες περιοχές
Ένας άλλος χάρτης από το PHI, ο ταχογράφος, δείχνει κινήσεις της ύλης στην επιφάνεια του Ήλιου, αποδεικνύοντας την περιστροφή του. Οι μπλε περιοχές απεικονίζουν υλικό που κινείται προς το διαστημικό σκάφος, ενώ οι κόκκινες δείχνουν υλικό που απομακρύνεται. Ταυτόχρονα, φαίνονται τα μαγνητικά πεδία που αναδύονται στις ηλιακές κηλίδες.
Επιπλέον, το όργανο EUI (Extreme Ultraviolet Imager) απαθανάτισε την κορόνα του Ήλιου, την περιοχή όπου οι μαγνητικές γραμμές εκτείνονται προς το διάστημα, οδηγώντας ρεύματα πλάσματος που σχηματίζουν τον ηλιακό άνεμο. Αυτά τα ρεύματα ευθύνονται για το σέλας στη Γη και σε άλλους πλανήτες.
Αυτή τη στιγμή, το Solar Orbiter βρίσκεται περίπου 120 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο. Οι εικόνες ολόκληρου του Ήλιου δημιουργήθηκαν με μια νέα τεχνική συνδυάζοντας 25 μικρότερες λήψεις. Αυτή η τεχνική θα διευκολύνει μελλοντικές μελέτες.
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος
Ο κύριος στόχος του σκάφους είναι η μελέτη των πόλων του Ήλιου. Οι πρώτες σχετικές εικόνες αναμένονται στις αρχές του 2025, καθώς η τροχιά του θα επιτρέψει άμεση θέαση. Η αποστολή προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη δυναμική του Ήλιου και φαινόμενα όπως ο ηλιακός άνεμος.