Τι απαγορεύεται να κάνετε τις ώρες κοινής ησυχίας
Πολλοί δεν τις λαμβάνουν ίσως σοβαρά, όμως αποτελούν προϋπόθεση για μια αρμονική συνύπαρξη με τους γείτονες, ειδικά αν μένετε σε πολυκατοικία.
Οι ώρες κοινής ησυχίας είναι εκείνο το χρονικό διάστημα, για όσους δεν γνωρίζουν, που βάσει νόμου, απαιτείται από τους πολίτες να χαμηλώνουν τους τόνους, προκειμένου να υπάρχει μια ισορροπία, επιτρέποντας σε όσους χρειάζονται ησυχία να ξεκουραστούν τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Ποιες είναι οι ώρες Κοινής Ησυχίας; Αυτές διαφέρουν ανάλογα την εποχή. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ώρες κοινής ησυχίας χωρίζονται σε δύο εποχές:
- Θερινή περίοδος (1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου): 15:00-17:30 το απόγευμα και 23:00-07:00 το βράδυ.
- Χειμερινή περίοδος (1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου): 15:30-17:30 το απόγευμα και 22:00-07:30 το βράδυ.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απαγορεύσεις
- Μουσική και τηλεοράσεις: Η αναπαραγωγή μουσικής σε υψηλή ένταση από ηχεία, καθώς και η λειτουργία τηλεοράσεων με μεγάλη ένταση απαγορεύονται. Η μουσική πρέπει να είναι σε χαμηλή ένταση και να μην διαχέεται στους γείτονες.
- Εργασίες συντήρησης και κατασκευής: Οι οικοδομικές και άλλες επισκευαστικές εργασίες που προκαλούν έντονο θόρυβο δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών. Η χρήση εργαλείων όπως τρυπάνια και πριόνια μπορεί να ενοχλήσει τους γείτονες και να παραβιάσει την κοινή ησυχία.
- Οργανωμένες εκδηλώσεις: Οι γιορτές και οι κοινωνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν δυνατό θόρυβο, όπως πάρτι ή συναυλίες, δεν πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, καθώς μπορούν να διαταράξουν την ησυχία. Τουλάχιστον όχι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
- Οχήματα και κορναρίσματα: Ακόμη και η χρήση οχημάτων μπορεί να θεωρηθεί ως παραβίαση της κοινής ησυχίας. Για παράδειγμα, ηχητικά κορναρίσματα ή άλλοι δυνατοί θόρυβοι από οχήματα θεωρούνται ενοχλητικοί και, επομένως, καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
- Άλλες δραστηριότητες: Οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει θόρυβο και να διαταράξει την ηρεμία είναι περιορισμένη. Αυτό περιλαμβάνει και τις έντονες συνομιλίες ή φωνές σε ανοιχτούς χώρους, όπως αυλές και μπαλκόνια.
Τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις παράβασης
Βάσει νομοθεσίας προβλέπεται από μία απλή σύσταση, έως και χρηματικό πρόστιμο. Σε περίπτωση που παραβιάσετε τις ώρες κοινής ησυχίας, ο γείτονάς σας έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στην αστυνομία.
Από εκεί και πέρα, οι Αρχές έχουν την ευχέρεια εφόσον επιβεβαιώσουν την παράβαση να σας κάνουν σύσταση ή ακόμα και να σας επιβάλλουν κάποιο χρηματικό πρόστιμο. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων παραβάσεων. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόστιμο μπορεί να είναι αρκετά πιο αυστηρό.