Τι αλλάζει η κυβέρνηση στην πολιτική προστασία: Τα drones, οι έξυπνες κάμερες και η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά των πυρκαγιών
Του Γιάννη Χρηστάκου
Μετά την τεράστια φυσική καταστροφή που υπέστη και φέτος η Ελλάδα, απο τις μεγάλες πυρκαγιές, η κυβέρνηση προχωρά σε συνολικό ανασχεδιασμός στην στρατηγική της πρόληψης και αντιμετώπισης τους.
Η νέα στρατηγική που θα υλοποιηθεί άμεσα, θα περιλαμβάνει σύγχρονα drones, έξυπνες κάμερες, καθώς και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναμεταδίδουν όλα τα δεδομένα άμεσα στις πυροσβεστικές δυνάμεις και το κέντρο επιχειρήσεων, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα «Αιγίς» υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά 101 drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα προβλέπεται η αγορά τους, η παράδοση τους θα ξεκινήσει μέσα στο 2024, όμως θα ολοκληρωθεί το 2025, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 13 πρώτα θα επιχειρούν εντός του 2023.
Πρόκειται για αγορά 101 drones διαφορετικών τύπων:
- Έξι διαφορετικών δυνατοτήτων drones
- Μεγάλα επιτήρησης με πάνω από 10 ώρες συνεχούς πτήσης
- Drones που θα πετούν από πυροσβεστικά οχήματα
- Διασύνδεση με επιχειρησιακά κέντρα
Παράλληλα θα εγκατασταθούν σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερες περιοχές όπως:
- Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για πρόληψη και αντιμετώπιση
- Λειτουργία όλο το 24ωαρο
- Έξυπνες κάμερες
- Αισθητήρες εντοπισμού καπνού - φωτιάς
- Λογισμικό άμεσης αναμετάδοσης
- Σύνδεση με συντονιστικό κέντρο
Ο διαγωνισμός για την προμήθεια όλως αυτών των σύγχρονων εργαλέιων και η σύμβαση για την έως τον Μάρτιο του 2024
Τα κονδύλια
Το συνολικό κόστους του ανασχεδιασμού αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκ ευρώ, από ταμείο ανάκαμψης ΕΣΠΑ και ΕΤΕΠ ( για τα drones) και από το ταμείο ανάκαμψης για τα έξυπνα συστήματα εντοπισμού. Παράλληλα το σχέδιο «Αιγίς» που υπήρχε συνεχίζει αν και λόγω του ανασχεδιασμού, πόροι του προγράμματος που πήγαν και στους Δήμους θα παρακολουθείται στενά η αξιοποίησή τους.
Στην πρόληψη θα γίνει ανασχεδιασμός και για τις αντιπυρικές ζώνες με την βοήθεια των ειδικών και σχετικά με την αποκατάσταση θα επιλεγούν και διαφορετικοί τύπου δέντρων αφού η πεύκη είναι προβληματική για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.
Στην ομάδα δράσης που θα προχωρήσει την υλοποίηση των νέων στρατηγικών για την πρόληψη και την αποκατάσταση των δασών, θα μετέχουν οι υπουργοί Επικρατείς Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος , ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας δασών Στάθης Σταθόπουλος και ο γενικός διευθυντής δασών Βαγγέλης Γκουντούφας.
Σε σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, στην οποία θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα προεδρεύσει αύριο στις 11:00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.