Thrivest: Δημιουργεί τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα που θα χρηματοδοτεί ΜμΕ επιχειρήσεις
Τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει η επενδυτική εταιρεία Thrivest Holdings LTD, καλύπτοντας ένα κενό της χρηματοπιστωτικής αγοράς που μέχρι και σήμερα αποκλείει αρκετές επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση.
Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, που θα καταλήξει στη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, βάσει όσων δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών συνιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα», ο οποίος θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank).
Κατά τον κ. Εξάρχου, το όφελος του να υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα, απαλλαγμένη από τους συστημικούς περιορισμούς, είναι ότι «θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, την παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»
Να σημειωθεί ότι, ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου είναι ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες της Thrivest, και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου INTRAKAT.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι επόπτες καλωσόρισαν τα σχέδια της Thrivest, με τον κ. Εξάρχου να επισημαίνει πως ενώ οι μικρότερες εταιρείες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Η ίδρυση της Thrivest έγινε από τον ίδιο, μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, οι οποίοι εδρεύουν στο Ντουμπάι. Δημιούργησαν οχήματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το 2022, στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών της κατασκευαστικής εταιρίας INTRAKAT συμμετείχαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε η εταιρεία, και απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό της τάξηεως του 32%.
Οι τρεις τους είναι επίσης μέτοχοι πλειοψηφίας στην Παγκρήτια Τράπεζα, και όπως έχουν δηλώσει, προτίθενται να προχωρήσουν στην εξαγορά επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή τους σε 44%. Τον Μάρτιο του 2022, η Παγκρήτια συμφώνησε να εξαγοράσει τα 15 υποκαταστήματα της HSBC Bank PLC στην Ελλάδα.
Δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Μετά τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια, «ακόμα μια αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη», σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη αύξηση αναλογικά και με βάση το ποσοστό που κατέχουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Η Τράπεζα Αττικής έχει γνωστοποιήσει ότι χρειάζεται συγκεντρώσει μέχρι 473,3 εκατ. ευρώ (510 εκατ. Δολάρια ΗΠΑ), όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή της τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ελληνικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), κατέχει σήμερα 69,5% της Τράπεζας Αττικής, ενώ 20,1% ανήκει στο ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των Ελλήνων μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων.
Για να δεσμευθεί η Thrivest, αναφορικά με τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, χρειάζεται αντίστοιχα να δεσμευθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και να εξασφαλίσουν «ότι έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά το παρελθόν της Τράπεζας Αττικής», μέσα από την τοποθέτηση επαρκών κεφαλαίων, «έτσι ώστε να γίνει μια νέα αρχή, και να σταματήσουν να μας απασχολούν ζητήματα που προκύπτουν από το παρελθόν».
Τέλος, ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη και για επιπρόσθετα κεφάλαια, ανάλογα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί η τράπεζα το πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.