Θρίλερ στη Γάζα: Το απρόσμενο «ναι» της Χαμάς και η παρέμβαση των ΗΠΑ
«Κραυγή αγωνίας» από τον ΟΗΕ: «Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη»
Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.
Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό. Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.
Ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να κλειστεί συμφωνία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πω οτιδήποτε από αυτό το βήμα που θα έθετε τη διαδικασία σε κίνδυνο», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Κέρμπι αναφέρθηκε εξάλλου σε συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα χθες, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Η συνομιλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.
«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει πως η διέλευση Κερέμ Σαλόμ θα ανοίξει ξανά για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, χωρίς να διευκρινίσει πότε.
Η απάντηση της Χαμάς δεν ήταν ακόμη γνωστή όταν έγινε η συνδιάλεξη.
Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Κέρμπι επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, δεν απάντησε άμεσα.
Ως τώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, όπως έχει ζητήσει η Ουάσιγκτον.
ΟΗΕ: «Αφόρητη μία χερσαία εισβολή στη Ράφα»
Ενδεχόμενη χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας, θα ήταν «αφόρητη», δήλωσε χθες Δευτέρα (6/5) ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Απηύθυνα (...) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπός του νωρίτερα, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.
«Αυτή είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί. Χερσαία εισβολή στη Ράφα θα ήταν αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας μιλώντας στον Τύπο καθώς υποδεχόταν τον πρόεδρο της Ιταλίας, τον Σέρτζιο Ματαρέλα.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που του υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές, μετά την έναρξη ισραηλινής επιχείρησης για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων αμάχων από τομέα της Ράφας, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου υπό πολιορκία.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως η πρόταση αυτή είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», μολαταύτα πρόσθεσε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.
Πριν από την ανακοίνωση της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε εντατικούς βομβαρδισμούς στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Ράφα, που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, αφού απαίτησε οι άμαχοι που βρίσκονται εκεί να φύγουν.
«Οι διαταγές περί εσπευσμένης απομάκρυνσης» των κατοίκων της ανατολικής Ράφα «απλούστατα θα επιτείνουν τα δεινά των αμάχων (...) Το να γίνει μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αυτού του μεγέθους είναι αδύνατον να γίνει με ασφαλή τρόπο», σημείωνε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
«600.000 παιδιά δεν έχουν πουθενά να πάνε»
Η UNICEF από την πλευρά της υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως κάπου 600.000 παιδιά παγιδευμένα στη Ράφα «δεν έχουν πουθενά να πάνε» κι απειλούνται από «νέα καταστροφή».
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησαν σε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.735 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.