Θρίλερ με τη συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν - Σενάρια ότι μπορεί να δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά
Ρωσικά στρατιωτικά κανάλια ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά.
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση συντριβής του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines, μετά την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας για αναστολή όλων των πτήσεών της από το Μπακού προς το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα.
Η συντριβή του αεροσκάφους εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς στα social media κυκλοφορούν πλάνα που δείχνουν «ύποπτες» τρύπες στην άτρακτο, ενώ ρωσικά στρατιωτικά κανάλια ενημέρωσης στο Telegram υποστηρίζουν ότι το Embraer E190 δέχθηκε αντιαεροπορικά πυρά.
Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια ενημέρωσης, η Τσετσενία δέχθηκε επίθεση από drones, την ίδια ώρα που το αεροσκάφος ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι.
Την ίδια ώρα, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ανιψιός του Τσετσένου ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της περιοχής αναχαίτισαν drones σήμερα Τετάρτη (25/12).
Αυτό είναι κάτι που έχει φουντώσει τα σενάρια ότι πιθανότατα το αεροσκάφος δέχθηκε ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά, τα οποία προορίζονταν για τα drones που κατευθύνονταν στην πόλη της Τσετσενίας.
Οι εικόνες από τις τρύπες στο αεροσκάφος ενισχύουν αυτά τα σενάρια, ωστόσο κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτά τα «ύποπτα» σημάδια ενδέχεται να οφείλονται και στην πρόσκρουση στο έδαφος.
Όπως φαίνεται στο Flight Radar 24, το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Νταγκεστάν κατά μήκος της ακτής της Κασπίας Θάλασσας, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το σύστημα εντοπισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν εκτεθειμένο στα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας. Ακολούθως εμφανίστηκε εκτός πορείας, περίπου μία ώρα αργότερα, πετώντας χαμηλά πάνω από το νερό κοντά στο δυτικό Καζακστάν.
Ήδη πάντως, έχει δοθεί εντολή από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συσταθεί επιτροπή για να διερευνηθούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας και να πέσει φως στους λόγους που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων.
Η εκδοχή του σμήνους πουλιών που «νέκρωσε» τον ένα κινητήρα του Embraer E190, μοιάζει να απομακρύνεται.