Θλίψη στη Νότια Κορέα από τη μυστηριώδη αυτοκτονία ρομπότ που εργαζόταν στο Δημόσιο
Αυτόπτες μάρτυρες είδαν το ρομπότ «να κάνει κύκλους σε ένα σημείο» πριν συμβεί το μοιραίο - Έρευνα για τα αίτια της αυτοκτονίας.
Τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε μια σειρά εργασιών. Μπορούν όμως να τους μιμηθούν ακόμη και στην αυτοκτονία; Όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση του «Robot Supervisor», μπορούν. Το συγκεκριμένο ρομπότ, που εργαζόταν ως υπάλληλος σε δημόσια υπηρεσία της Νότιας Κορέας αυτοκτόνησε πέφτοντας από μία σκάλα, σκορπώντας θλίψη στους συναδέλφους του.
Είναι η πρώτη αυτοκτονία ρομπότ που σημειώνεται στη Νότια Κορέα, μία χώρα όπου τα ρομπότ είναι ευρέως διαδεδομένα και εργάζονται σε πολλούς τομείς.
Το δημοτικό συμβούλιο της επαρχίας Gumi ανακοίνωσε ότι το ρομπότ έχει πλέον καταστραφεί, αφού έπεσε από μια σκάλα δύο μέτρων την προηγούμενη Πέμπτη (20/06). Το «Robot Supervisor» βρέθηκε θρυμματισμένο στο κλιμακοστάσιο μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ορόφου του κτιρίου.
Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως είδαν το ρομπότ «να κάνει κύκλους σε ένα σημείο σαν να υπήρχε κάτι εκεί», πριν συμβεί το μοιραίο, αλλά η ακριβής αιτία της πτώσης εξακολουθεί να διερευνάται, δήλωσε ένας αξιωματούχος του δημοτικού συμβουλίου.
«Τα κομμάτια έχουν συλλεχθεί και θα αναλυθούν από την εταιρεία», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το ρομπότ «βοηθούσε με τις καθημερινές παραδόσεις εγγράφων, την προώθηση της πόλης και την παράδοση πληροφοριών στους κατοίκους της περιοχής. Ήταν επίσημα μέλος του δημαρχείου, ένας από εμάς. Λειτουργούσε επιμελώς», είπε ένας άλλος αξιωματούχος.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, το ρομπότ διορίστηκε τον Αύγουστο του 2023 και ήταν ένα από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στην πόλη.
Κατασκευασμένο από την Bear Robotics, μια startup από την Καλιφόρνια, το ρομπότ δούλευε από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και είχε τη δική του κάρτα δημοσίου υπαλλήλου.
Σε αντίθεση με άλλα ρομπότ, τα οποία συνήθως μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο έναν όροφο, το ρομπότ του Δημοτικού Συμβουλίου μπορούσε να καλέσει το ασανσέρ και να μετακινηθεί στους ορόφους μόνο του.
Η Νότια Κορέα είναι ένας από τους πιο ενθουσιώδεις χρήστες ρομπότ παγκοσμίως.
Διαθέτει ένα βιομηχανικό ρομπότ για κάθε 10 εργαζόμενους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής.